Volkswagen: ‘stiekem nieuwste auto’s ook uitgerust met Dieselgate-software’

14-10-2015 20:29

Volkswagen heeft aan Amerikaanse toezichthouders toegegeven dat ook hun dieselmodellen voor 2016 zijn uitgerust met additionele manipulerende software om de emissie-waarden in testsituaties naar beneden te brengen. Dit heeft Volkswagen bevestigd tegen The Associated Press.

De nieuwe software werkt anders dan de al ontdekte software. In dit nieuwe geval wordt de katalysator die uitstoot regelt sneller opgewarmd, waardoor hij beter functioneert en stikstofoxide-uitstoot reduceert. Toezichthouders buigen zich momenteel over de vraag of deze verborgen functie specifiek is geplaatst om in testsituaties vals te spelen. Volkswagen heeft aangegeven mee te werken met het onderzoek.

Een direct gevolg voor Volkswagen en haar klanten is dat duizenden nieuwe auto’s voorlopig niet uitgeleverd zullen worden. Als toezichthouders besluiten dat VW de boel ook met deze software heeft willen bedonderen, blijven alle auto’s in quarantaine en mogen ze de weg niet op. VW-dealers bestelden juist deze nieuwe modellen omdat ze de oude stock niet meer mochten verkopen vanwege gemanipuleerde software.