Buitenland

VN bevrijden vluchtelingenwezen uit Griekse politiecellen op Kos

15-10-2015 16:46

De vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties, de UNHCR, heeft tientallen kinderen gered uit vieze politiecellen op het Griekse eiland Kos. Daar werden ze onder erbarmelijke omstandigheden vastgehouden. Vluchtelingenkinderen die per boot op het eiland aankwamen zonder ouders of begeleiders, werden soms wel weken vastgehouden in de cellen, die zijn onder gesmeerd met uitwerpselen en waar ze samen met volwassen misdadigers zitten. Intussen bedachten de Griekse autoriteiten wat ze met de kinderen aanmoesten.

Griekse functionarissen zeiden tegen de Britse krant The Independent dat ze de kinderen voor hun eigen veiligheid vasthouden. Maar volgens hulporganisaties die gevangenen in Kos bezoeken, werden de kinderen onder middeleeuwse omstandigheden vastgehouden. Zeker elf kinderen zitten nog steeds vast.

De kinderen krijgen één maaltijd per dag en hulporganisaties zorgen dat ze ook fruit en water krijgen. Ze mogen niet naar buiten en ze krijgen handboeien om als ze worden verplaatst.

“Het is ontzetten vervuild”, zei een vrijwilliger tegen de krant. “Er steken onbeschermde elektriciteitsdraden uit het plafond. Er zit poep op de vloer die onder de celdeur doorloopt. Ze moeten door de tralies heen hun eten aanpakken. Dit is niet normaal in Europa.”

De VN hebben nu een akkoord met het Openbaar Ministerie op Kos dat kinderen in het vervolg aan de zorgen van een hulporganisatie worden toevertrouwd. Die organisatie heeft een eigen opvanglocatie, gefinancierd door de VN.

Lees ook

Reportage – Arnold Karskens op Kos