De nieuwste Chinese SUV zit als een onderbroek van Calvin Klein

16-10-2015 16:01

Het Chinese automerk Qoros komt met een SUV die ‘5’ zal heten. De Qoros 5 zou een ‘stads SUV’ zijn en werd vrijdag gepresenteerd in Milaan ter gelegenheid van de Chinese Automobile Brand Promotion.

Doorgeslagen modemetaforen

Het ontwerp van de wagen is niet volkomen lelijk en/of gejat. Wat verklaard zou worden doordat er Duitse designers bij betrokken waren. Qoros speelt ondertussen de veiligheidskaart – Qoros was het eerste Chinese merk dat vijf sterren scoorde in de Euro NCAP-test – en associeert de 5 met allerhande mode-ontwerpers vanwege de presentatie in modestad Milaan.

Dat laatste gaat nogal ver, want het persbericht leest alsof iemand een Chinees persbericht in Noord-Koreaanse euforische stijl, heeft vertaald naar het Nederlands:

Stijl
Heldere, strakke lijnen, opvallende kleuren en gemaakt voor de eeuwigheid. Of het nu gaat om auto’s of mode, goede ontwerpen hebben altijd iets gemeen. Neem bijvoorbeeld het populaire modemerk Celine, dat staat voor minimalisme en pure materialen. De Qoros 5 SUV sluit daar, met de drie ontwerppijlers symmetrie, de juiste verhoudingen en eenvoud, perfect op aan. Natuurlijk kreeg de 5 SUV de herkenbaarheid van de andere Qoros-modellen mee en is het design een mooie balans tussen Europese nuchterheid en Oosterse expressie.

Een goed ontwerp is van grote afstand herkenbaar. Onlangs berichtte de New York Times dat wanneer je niet op de 10 Corso Como en de Prada Foundation Cultural Park bent geweest om er te proeven van de uiteenlopende, artistieke ontwerpen, je niet echt in Milaan bent geweest. Het zijn die plaatsen in Milaan die excellent design en herkenbare ontwerpen vertegenwoordigen. En laten die twee begrippen nu typerend zijn voor de geheel nieuwe Qoros 5 SUV.

Fashion
Tijdens de Paris Fashion Week dit jaar deed de geniale modeontwerper John Galliano iets opmerkelijks. Enkele supermodellen droegen een helm waarop hij een samuraizwaard had gemonteerd om zowel energie als conflicten uit te beelden. Het is een veelgebruikte methode om in een ontwerp twee tegenstrijdige begrippen te verwerken. De Qoros 5 SUV bijvoorbeeld heeft een behoorlijk vierkant ogend design in plaats van een vloeiend geheel, maar weet toch de krachtige carrosserievormen om te zetten in een dynamisch silhouet. Negentien inch grote wielen en haaivormige koplampen zijn net als mooie sieraden glimmende blikvangers.

Trend
Simpel en stoer: mannenmode van Calvin Klein staat synoniem voor kwaliteit zonder opsmuk, en dat hebben de ontwerpers van Qoros gebruikt als basis voor de 5 SUV. Scherp gelijnde, brede koplampen, indrukwekkende wielen en een dynamische achterzijde geven de auto de uitstraling die hij verdient. Het zijn kenmerken die terugkomen op SUV’s van dure luxemerken, en waar steeds meer mensen fan van zijn. In Milaan toont Qoros erin geslaagd te zijn die zaken nu ook te hebben vertaald naar een betaalbare, middelgrote SUV voor de Chinese markt.