Regio

Veel boze burgers bij informatiebijeenkomsten over azc’s

16-10-2015 10:20

Ook donderdagavond waren er door het hele land weer informatiebijeenkomsten over opvang van vluchtelingen. Dat verliep niet overal even rustig. In Rotterdam bijvoorbeeld moest de politie en paar keer ingrijpen, voerde de mobiele eenheid charges uit en zijn drie mensen opgepakt. In Gorinchem is een wethouder bedreigd.

Uit een rondgang langs regionale media blijkt dat de gemoederen hier en daar flink opliepen. Zo stapte een flink aantal inwoners van Oosterhesselen (Drenthe) vroegtijdig op. Ze waren boos dat er geen ruimte was om vanuit de zaal vragen te stellen of in discussie te gaan. Honderden mensen waren erop afgekomen. “Het lijkt nergens op, het is verdeel en heers”, aldus een man in de zaal. De gemeente wil maximaal vierhonderd vluchtelingen opvangen op het voormalige conferentieoord De Klencke.

Op een bijeenkomst in Gorinchem bedreigde een omwonende een wethouder. De bewoners van de Lingewijk vinden dat een asielzoekerscentrum niet in een woonwijk thuishoort en dat er te weinig overleg is geweest.

De gemeente wil ongeveer driehonderd vluchtelingen opvangen in een voormalig schoolgebouw. Een actiegroep bood 700 protesthandtekeningen aan. “Als ze komen en er gebeurt iets? Dan ben je echt de sjaak, denk daar maar eens aan”, zei de vrouw tegen de wethouder.

Ook zijn er in diverse gemeenteraden weer knopen doorgehakt. In Ede (Gelderland) stemde de hele gemeenteraad (behalve Burgerbelangen) voor een noodopvang voor asielzoekers. Mogelijk komen vrijdag de eerste al aan in de Prins Mauritskazerne.

En er komt een permanent asielzoekerscentrum in Katwijk voor 600 vluchtelingen. Een meerderheid van de gemeenteraad van Katwijk stemde daar donderdagavond mee in. De gemeenteraadsvergadering werd via videoschermen gevolgd door ongeveer 250 bewoners die tegen de komst van een permanent azc zijn.

Alphen aan den Rijn vangt vanaf volgende week vluchtelingen op. De Alphense gemeenteraad stemde donderdagavond, zoals verwacht, met een ruime meerderheid in met de komst van een noodopvang voor maximaal 1140 vluchtelingen.

Anp