Politiek

Ook Kamervoorzitter ergert zich er aan dat het steeds over ‘toon van debat’ gaat en niet over inhoud

18-10-2015 11:44

Voorzitter van de Tweede Kamer Anouchka van Miltenburg wil dat mensen zich kunnen herkennen in wat er in de Tweede Kamer gezegd wordt, maar ze mogen er ook niet door afgestoten worden. “Daar wil ik tussen laveren”, zei ze in WNL op Zondag.

Woensdag vroeg Van Miltenburg nog aan Kamerleden om geen scheldwoorden meer te gebruiken. Dat gebeurde nadat GroenLinks-Kamerlid Jesse Klaver PVV-leider Geert Wilders een nepdemocraat had genoemd. Klaver reageerde op de kreet ‘nepparlement’ die Wilders eerder in de mond had genomen.

Ook noemde Wilders D66-leider Pechtold een dikke nul. SGP-voorman Kees van der Staaij zei dat de Kamervoorzitter strenger op moet treden.

“Ik wil ervoor zorgen dat mensen het willen zien”, zei Van Miltenburg over de Kamerdebatten. “Maar mensen moeten ook in het parlement kunnen horen wat ze zelf vinden.”

Ze zei zich er het meest aan te ergeren dat het steeds over het taalgebruik gaat en minder over de inhoud van het debat.

Niet alleen in het parlement gaat het steeds vaker over ‘de toon van het bedat’ in plaats van over de inhoud. Ook in de populaire televisieprogrammas van de Nederlandse Publieke Omroep gaat het steeds vaker over de ‘toon van politici’ ‘fatsoen’, ‘respect’ of de ‘verharding’ van het debat in Nederland, terwijl het juist bij programma’s van de publieke omroep over de inhoud zou moeten gaan.

Anp/TPO