Portemonnee

Schadevergoeding aanvragen na waardedaling huis door komst azc is zinloos

18-10-2015 16:49

Voor omwonenden van opvanglocaties voor vluchtelingen heeft het nauwelijks zin om een schadevergoeding aan te vragen omdat hun huis door de opvang minder waard zou worden. Dat heeft advocaat Ruud van Domselaar gezegd tegen Nu.nl.

Uit een enquête onder 67 gemeenten die te maken hebben met de opvang van vluchtelingen blijkt ook dat er geen daarvoor een zogenoemde planschadevergoeding heeft uitgekeerd.

In slechts één gemeente, Eindhoven, heeft een huizenbezitter een planschadevergoeding aangevraagd. Die aanvraag is nog in behandeling.

Voorwaarde voor een vergoeding is een wijziging van het bestemmingsplan, maar die worden voor de komst van opvanglocaties voor vluchtelingen al bijna niet veranderd.

Maar al wordt het bestemmingsplan gewijzigd, dan nog blijft het moeilijk er een vergoeding uit te slepen, omdat de aangedragen argumenten subjectief zijn. Zo is geluidsoverlast door de komst van windmolens bijvoorbeeld te bewijzen met metingen, maar is dit bij de komst van asielzoekers niet het geval.

Anp