Politiek

D66: ‘Veel aangiftes bij politie verdwijnen in prullenbak’

19-10-2015 18:26

Als mensen aangifte doen bij de politie, moet daar meer mee worden gedaan. Het is nu nog zo dat veel aangiftes in de prullenbak verdwijnen. Daardoor doen mensen vermoedelijk minder snel aangifte. Dat zegt D66-Kamerlid Magda Berndsen in reactie op het bericht dat ‘het aantal misdaden in Nederland opnieuw is gedaald’.

Uit de jaarlijkse publicatie Criminaliteit en rechtshandhaving bleek maandag dat het aantal geregistreerde misdrijven in het eerste halfjaar van 2015 8,8 procent lager lag dan in dezelfde periode in 2014. Het aantal straatroven daalde het meest, en ook het aantal geregistreerde woninginbraken nam af. De politie registreerde vorig jaar net iets meer dan 1 miljoen misdrijven. In 2007 waren dat er nog 1,3 miljoen.

Berndsen: “Door capaciteitsproblemen verdwijnen veel aangiftes in de prullenbak, dat motiveert mensen niet om naar de politie te stappen. De minister zet in op het laten dalen van het aantal misdrijven, dat is mooi. Maar hij moet er ook voor zorgen dat het oplossen van een misdrijf niet een stiefkindje wordt van zijn beleid. Wat doet de minister om meer misdrijven op te lossen?”

Anp