Buitenland

Twee doden na zwaardaanval gemaskerde man op Zweedse school

22-10-2015 12:43

Een gemaskerde man heeft met een zwaard twee personen gedood en twee anderen verwond op een school in het Zweedse Trollhättan. Dat heeft de politie donderdag bekendgemaakt.

Update 18:20: De dader is zelf ook omgekomen, nadat hij was neergeschoten bij zijn arrestatie. Verschillende media melden dat hij vanuit extreemrechtse motieven gehandeld zou hebben. Een woordvoerder wilde op die veronderstellingen nog niet ingaan.

De dader is een jonge man van 21, die niet eerder bekend was bij de politie, zo weet Aftonbladet. Hij wordt omschreven als een rustige jongen, die online echter extreem-rechtse sympathieën tentoon spreidde.

Slachtoffers

De slachtoffers zijn vier scholieren en een volwassene: de docent. Deze is overleden, zo melden Zweedse media al snel. Volgens een woordvoerder van een ziekenhuis zijn nog vier personen naar een ziekenhuis gebracht. Twee van hen zijn zwaargewond: het gaat om twee scholieren van 11 en 16 jaar oud.

Neergeschoten

De verdachte is neergeschoten door de politie. Hij werd eveneens behandeld aan zijn verwondingen, maar is inmiddels overleden. Lokale media hebben een foto gepubliceerd van de vermoedelijke dader. Daarop is iemand te zien met een masker en een lange zwarte jas. Ook heeft hij een zwaard in zijn handen.

Scholieren dachten in eerste instantie dat het om een grap ging, toen ze de gemaskerde dader zagen. Daarom gingen ze met hem op de foto, voordat hij gewelddadig werd.

Het incident vond plaats in een school in Trollhättan, een industriële stad met ongeveer 50.000 inwoners ten noorden van Göteborg.

Zie ook

Video: Man met zwaard valt Zweedse scholieren aan

(TPO/ANP)