Media & TV

‘Overname Nederlandse kranten als NRC, VK, Trouw, Parool betaald met Belgisch belastinggeld’

23-10-2015 11:06

De Vlaamse uitgevers De persgroep en Mediahuis, respectievelijk uitgever van Volkskrant, Trouw, Parool en AD en uitgever van NRC Handelsblad, hebben de overname van deze uitgeverijen mede kunnen financieren dankzij Belgische staatssubsidie. Dit meldt Quotenet.

Volgens de Vlaamse onderzoeksjournalist Tom Chochez van de onafhankelijke nieuwssite Apache.be kun je gerust stellen dat de Nederlandse ‘kwaliteitscouranten’ worden betaald door Belgische belastingbetalers. “De overnames van de Nederlandse uitgevers zijn de facto gedaan met Belgisch belastinggeld.”

In Belgiƫ kunnen kranten- en tijdschriftenuitgevers de rekening voor distributie van hun bladen doorsturen naar de overheid. Hiermee is voor de komende vijf jaar een bedrag van maarliefst 850 miljoen euro belastinggeld gemoeid.

Ook kent BelgiĆ« geen BTW-tarief voor de bladensector, terwijl diezelfde sector in Nederland zes procent moet afdragen (op digitale producties zelfs 21 procent). Dit levert voor de Vlaamse uitgevers een belastingvoordeel van zo’n twee miljard euro op.