Buitenland

ISIS blaast zuilen Palmyra op met drie gevangenen eraan

26-10-2015 23:16

ISIS heeft in de historische stad Palmyra opnieuw een deel van de ruïnes opgeblazen, ditmaal executeerden ze tegelijk drie gevangenen. Drie gevangenen werden aan de zuilen gebonden alvorens ze samen met de ruïne werden opgeblazen, dat heeft het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten bekendgemaakt. Het is nog onbekend wie de drie gevangen waren en waarvan ze door de Islamitische Staat (IS) beschuldigd werden.

Khaled al-Homsi, en activist uit Palmyra wist vooralsnog ook niet waarom de drie door de terreurorganisatie werden geëxecuteerd. “Er was niemand om de executie te zien. De zuilen werden opgeblazen en ISIS zorgde er voor dat er niemand bij kwam.”

Verwoestingen in Palmyra

Eerder blies ISIS al de tempel van Baäl in de stad op. De eeuwenoude tempel was de ‘belangrijkste tempel’ in het door de ISIS-strijders ingenomen Palmyra. Volgens sommige experts vernietigd de Islamitische Staat (IS) deze tempels uit de oudheid om te verbergen wat daar allemaal is geplunderd. De vernietiging van deze tempel wordt geïllustreerd in de eigen IS-glossy met kleurrijke pagina’s die de plaatsing van explosieven illustreren.

Nog niet eerder gebruikte men de vernietigingen in deze stad direct ook als executiemethode. Wel gebruikte men Palmyra als decor voor een massaexecutie. De executies vonden plaats voor een grote, zwarte ISIS-vlag. In een video was daarbij juist goed te zien hoe honderden mannen in burgerkleding toekeken. Deze keer zorgde de terreurgroep dus juist dat er niemand bij was terwijl de doodvonnissen werden voltrokken.