Binnenland

Dit is de ‘sociale’ babyboomer Hubert Möllenkamp (1949), volgens het OM

27-10-2015 17:37

ANP-1000_34732682

 

Hij heeft zijn leidinggevende positie jarenlang misbruikt om zich privé te verrijken. Hij heeft het vertrouwen van bewoners en medewerkers van de woningcorporatie Rochdale geschonden en voelde zich kennelijk verheven boven de rest. Dat is het beeld dat de aanklager dinsdag neerzette van oud-Rochdale-bestuurder Hubert Möllenkamp.

Hij staat terecht voor meineed, het aannemen van steekpenningen, belastingfraude en witwassen. Ook zou hij creditcards van de corporatie privé hebben gebruikt. Möllenkamp zou zich tien jaar lang hebben laten omkopen, voor meer dan twee miljoen euro in totaal.

Als het aan het Openbaar Ministerie (OM) ligt, gaat Möllenkamp, die in 2009 ontslagen werd door Rochdale, voor drie jaar de cel in. Tegen zijn ex-vrouw Alberdine V., die wordt verdacht van het opmaken van een valse factuur, is drie maanden cel geëist.

De factuur ter waarde van een kleine 190.000 euro voor consultancydiensten, was uitgedaan aan een bedrijf waar Rochdale volgens het OM mee in onderhandeling was over aankoop, verkoop, onderhandeling en herontwikkeling van onroerend goed. “De dag nadat die factuur betaald werd, zette Möllenkamp zijn handtekening onder het contract.”

Volgens het OM is de factuur destijds opgemaakt om de betaling van steekpenningen te verdoezelen.

Henk O. (75) wil het OM acht maanden in de cel zien. O. had een sloopbedrijf dat zaken deed met Rochdale en wordt ervan verdacht Möllenkamp te hebben omgekocht met onder meer dure Mercedessen en hoge geldbedragen. Het OM gaat uit van steekpenningen van in totaal ongeveer 700.000 euro.

Arie van E. (66), directeur van onder meer vastgoedbedrijf Nawon, wordt ook verdacht van omkoping van Möllenkamp. Als het aan het OM ligt, gaat hij voor zeven maanden de cel in.

De aanklager was niet mals over Möllenkamp, die nu in Spanje woont en naar eigen zeggen rond moet komen van een AOW-pensioen en leningen van kennissen. Het OM zette een beeld neer van een man die een luxe leven wilde leiden en graag gezien wilde worden. Daarbij werd ook verwezen naar de Masserati waarin hij rondreed. “Deze auto speelt weliswaar geen rol in de strafzaak maar is wel illustratief voor de persoon Möllenkamp.”

Na afloop van de zitting vertrok Möllenkamp in een witte Ford Fiesta.

De zaak wordt donderdag voortgezet met het pleidooi van de advocaat van Möllenkamp.

Anp