Haagse grabbelton

Ambassade Saoedi-Arabië stuurt opmerkelijke brief naar Haagse diplomaten over Syrische vluchtelingen

28-10-2015 23:10

Er circuleert een opmerkelijke brief van de ambassade van Saoedi-Arabië in Nederland door diplomatiek Den Haag. Het schrijven is dinsdag 27 oktober verstuurd naar het ministerie van Buitenlandse Zaken en zo’n beetje alle ambassades in de Hofstad. In de brief – in bezit van TPO – staat dat het land sinds het begin van het conflict in Syrië 2,5 miljoen Syrische vluchtelingen heeft opgevangen. Daar had Saoedi-Arabië liever geen ruchtbaarheid aan gegeven (“We willen ons niet op de borst slaan of opscheppen”) maar door ‘onjuiste en misleidende mediaberichten’ ziet het koninkrijk zich genoodzaakt enkele zaken recht te zetten. In de brief wordt een anonieme (!) Saudi official of the Ministry of Foreign Affairs geciteerd.

100.000 jongeren op 2,5 miljoen Syrische vluchtelingen?

Te lezen valt dat het land sinds het begin van het conflict 2,5 miljoen Syriërs heeft opgevangen. Ze leven niet in kampen, krijgen gratis gezondheidszorg en mogen werken en studeren. Sterker: 100.000 Syrische jongeren gaan naar school in het land. De vraag is of dat statistisch klopt: 100.000 jongeren op 2,5 miljoen vluchtelingen? Ook stelt Saoedi-Arabië dat het Syrische vluchtelingen steunt in Jordanië, Libanon en andere landen met geld en goederen. Sinds 2012 heeft het land naar eigen zeggen 700 miljoen dollar geschonken.

Brief lijkt op oud Saoedisch persbericht

De brief heeft veel weg van het persbericht dat het Saoedische staatspersbureau SPA vorige maand verspreidde. Ook daar was de bron een anonieme official. Enfin, op het ministerie van Buitenlandse Zaken en menig ambassade in Den Haag gingen de wenkbrauwen omhoog bij het lezen van de brief;  mededelingen van anonieme zegsmannen op officieel briefpapier van een ambassade behoren bepaaldelijk niet tot de mores van de internationale diplomatie.

SA1 SA2

De Haagse Grabbelton is een rubriek van notities, geruchten, observaties en onbewezen theorieën uit de Nationale Vergaderzaal. Maar u vindt hier ook de kruimels die de kolommen bijna niet haalden en hopelijk ook enkele krenten uit de Haagse Pap.