Buitenland

Heel Duitsland woest op Lutz Bachmann (Pegida) wegens Goebbels-vergelijking

03-11-2015 12:00

De vergelijking die Lutz Bachmann maandagavond maakte van Justitieminister Maas met naziminister Goebbels, houdt de Duitse gemoederen flink bezig. Heiko Maas liet dinsdag echter weten dat hij geen aangifte tegen de voorman van de Pegida-beweging zal doen.

Bachmann riep tijdens een toespraak in Dresden voor 8000 toehoorders dat Maas na Hitlers propagandaminister en de voormalige DDR-commentator Karl-Eduard von Schitzler tot de ergste “geestelijke brandstichters” in Duitsland behoort.

Maas’ sociaaldemocratische partij SPD riep vrijwel onmiddellijk op tot een onderzoek. Bachmann werd “een vijand van de grondwet en een geval voor de aanklager” genoemd.

De secretaris-generaal van de SPD, Yasmin Fahimi, noemde de oprichter van Pegida dinsdag in een verklaring “een waanzinnige fascist die een door en door fatsoenlijk mens als Maas vergelijkt met de ideologiechef van het Derde Rijk”.

Het internationale Auschwitzcomité zei dinsdag met verbijstering van de uitspraak te hebben kennisgenomen. Volgens het comité heeft juist Bachmann zichzelf met zijn uitspraak duidelijk “in de bruine hoek geplaatst”.
Het comité vertegenwoordigt holocaustorganisaties uit negentien landen.

Anp