Leven

Volkswagen doet in zijn eentje de bankencrisis van 2008 na

04-11-2015 10:02

Het aandeel van de geplaagde Duitse autofabrikant Volkswagen ging woensdagochtend hard onderuit op de beurs in Frankfurt. Beleggers reageerden geschokt op de uitkomsten van een intern onderzoek, waaruit bleek dat nog eens 800.000 auto’s uitstoot-onregelmatigheden vertonen.

Volkswagen (VW) kelderde 5,8 procent. Het concern schat de economische schade van de nieuwe affaire nu al op ongeveer 2 miljard euro. En voor het eerst zijn er ook benzine-auto’s waar de uitstootwaarden niet correct zijn. Ook andere automakers stonden onder druk. VW-dochter Porsche raakte ruim 7 procent aan waarde kwijt. BMW zakte ruim 2 procent en PSA Peugeot Citroën verloor 1,9 procent.

En toen kwam gisteravond ineens het nieuws van een nakende Benzinegate. Hoewel VW na Dieselgate ruim dertig procent van zijn beurswaarde zag verdampen, resulteert het voorlopig laatste lijk in de kast tot crisistaferelen uit 2008. Toen zagen banken hun aandelen ook crashen, mede doordat niemand de informatievoorziening van de banken vertrouwde. Beleggers hielden rekening met nog meer tegenvallers en die verwachting werd in de koers meegeprijsd. Die crashtaferelen hebben wel wat weg van wat VW nu overkomt.

ANP/TPO