Opinie

Bonusquote: vrijheid van meningsuiting en het open debat anno 2015

07-11-2015 15:55

 

“Meer vrouwen waren gevraagd voor dit artikel, maar de een na de ander viel af. Eén reageerde helemaal niet. Eentje bleef liever buiten de publiciteit. De volgende zegde toe, maar trok zich terug nadat deze krant een haar onwelgevallig opiniestuk had afgedrukt.”

 

In NRC Handelsblad dit weekend een lezenswaardig artikel over de powervrouwen van ‘Black Twitter‘. U weet wel, zwarte dames die zich hebben verenigd om, veilig via Twitter, het ‘institutioneel racisme’ en natuurlijk de ‘white privilege‘ te bestrijden. Inclusief kapotgrappige maar tegelijk huiveringwekkende zinnen als: “Nu is er een generatie die het niet pikt als er grapjes worden gemaakt op borrels of in sportkantines” (LOL! MOTHERFUCKER! Grapjes! Stel je voor! HUMOR = MISDAAD! Grapjes zijn de vijand! Dat lol maken moet maar eens afgelopen zijn!).

Helaas wilden dus niet alle black powerwomen meewerken aan de journalistiek van NRC: wanneer couranten zomaar ‘onwelgevallige opiniestukken’ gaan afdrukken is het einde zoek natuurlijk. De welgevallige meningen zijn namelijk uitsluitend jouw meningen.

 

 

“Ben verbaasd teleurgesteld en boos dat u de krant hebt opengesteld voor een artikel van Nederlands grootste haatzaaier. Met vrijheid van meningsuiting heeft dit niets te maken”

 

Een courant die óók aan vrijheid van meningsuiting doet is de Volkskrant. Daarom mocht Geert Wilders daar zomaar schrijven dat hij graag meer referenda ziet. Maar bij de Volkskrant betekent iets ‘rechts’ schrijven steevast dat de redactie er daarna álles aan zal doen de rechtse publicist in kwestie een mes in de rug te duwen (ik spreek uit ervaring). Een klassiek oud mediaal wapen daarvoor is de ‘ingezonden brief’ (bij de NRC hebben ze overigens speciale gecastreerde knotjesmannen in dienst die de hatelijkste en goorste door redactieleden verzonnen ingezonden rancunebrieven, liefst de brieven waarin elke argumentatie ontbreekt, selecteren voor publicatie, bijvoorbeeld om een leuke columnist als Georgina Verbaan achterbaks kapot te maken of om Ebru Umar uit te schelden). En dan krijg je dus bovenstaande sociaal-democratische anti-vrijheid en democratiehaat op je ontbijtbordje. De haatschrijver in kwestie is overigens een PvdA-babyboomer (duh…) uit Nijmegen.

Het is maar dat u weet voor welke ‘vrijheid’ u werkelijk stemt als u PvdA stemt: de vrijheid om bij willekeur onwelgevallige meningen te verbieden omdat die meningen, bij decreet, ‘niets met vrijheid van meningsuiting te maken hebben’…

(Via.)