FD: Peperdure advocaten raadden NS illegale bedrijfsspion aan

09-11-2015 09:39

Een bekend advocatenkantoor adviseerde de Nederlandse Spoorwegen bij de inzet van een bedrijfsspion. Dat blijkt uit eigen onderzoek van het Financieele Dagblad. De NS vroeg het Amsterdamse kantoor advies over de voorgenomen inhuur van een regiodirecteur van rivaal Veolia. Het advocatenkantoor raadde het inhuren van de bedrijfsspion niet af, maar adviseerde wel niet te opzichtig te werk te gaan.

De bedrijfsspion hielp de Spoorwegen bij de aanbesteding van openbaar vervoer in Limburg. NS-dochter Qbuzz kon zo de aanbesteding voor het openbaar vervoer in Limburg te winnen. Het kantoor van Kennedy Van der Laan zegt in een reactie niet te hebben geweten dat de man door de NS werd ingehuurd om gevoelige bedrijfsinformatie door te spelen.

Geld

Vervoerder Veolia stelde in juni van dit jaar de NS aansprakelijk voor alle schade die is geleden door de tegenwerking en spionage tijdens de aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg. NS huurde via een schijnconstructie oud-directeur René de Beer van Veolia Limburg. Die lekte vervolgens bedrijfsgevoelige informatie.