Regio

Utrechtse GroenLinks wethouder cultuur treedt af

09-11-2015 09:48

De Utrechtse wethouder Margriet Jongerius van Cultuur treedt per direct af, zo kondigde ze vanochtend aan. Volgens haar partij GroenLinks constateert Jongerius “dat haar bestuursstijl niet matcht met de manier waarop in Utrecht politiek bedreven wordt”. Buiten de politieke arena zou ze volgens de verklaring ‘effectiever’ kunnen zijn “dan als wethouder van Utrecht”.

Vernietigend rapport

Of het vertrekt van de wethouder verband houdt met het vernietigende rapport van de Utrechtse rekenkamer over Tivoli/Vredenburg is niet duidelijk. De gemeente moest sinds de opening van het veel te dure muziekpaleis met miljoenen bijspringen. De gemeenteraad wordt dinsdag bijgepraat over het rapport en behandelt het later deze maand in een vergadering.

‘Moed en zelfreflectie’

De rekenkamer concludeerde dat de bouw en exploitatie van het muziekcentrum is uitgelopen op een financiële flop. De bouwkosten zijn met ruim 58 miljoen euro overschreden. Het aantal betalende bezoekers is veel te laag voor de enorme capaciteit van het gebouw. Als er niks verandert, is exploitatie onmogelijk en loopt de gemeente aanzienlijke financiële risico’s.

Volgens de Utrechtse fractie van GroenLinks vergde de beslissing “veel moed en zelfreflectie” van Jongerius. “Wij kunnen de beslissing van Margriet dan ook alleen maar respecteren”, aldus GroenLinks-fractievoorzitter Heleen de Boer. Jongerius realiseerde volgens haar partij in de afgelopen anderhalf jaar “de reparatie van het cultuurbudget”, stelde de regie van de cliënt centraal bij de decentralisaties en zette zich in voor het versterken van de participatie van inwoners en het honoreren van hun eigen initiatieven.

(ANP)