Binnenland

AOb: Leraren schrikken van harde standpunten leerlingen

10-11-2015 16:41

Leerlingen die schrijven dat buitenlanders ‘banen inpikken’ en dat het Nederland ‘vol’ is: het komt steeds vaker voor, en daar hebben leraren moeite mee. Dat zegt de Algemene Onderwijsbond (AOb) bij monde van Rob Hommen van het hoofdbestuur, zo weet RTL Nieuws. Drijvende kracht achter ‘verharding van het debat op school’ is volgens hem het vluchtelingendebat in Nederland. Vooral de ongenuanceerdheid stoort docenten, “Iedereen mag zeggen wat hij vindt, maar beargumenteer dat dan ook”.

In gesprek gaan met leerlingen

De bond had gesprekken georganiseerd over radicalisering op scholen, en uit die gesprekken kwam de bezorgdheid van leraren over de ingezonden werkstukken naar voren. Uitlatingen als ‘ze nemen onze huizen in’ kunnen niet door de beugel, vindt Hommen, maar daarover “moeten leraren met leerlingen in gesprek gaan”.

Het gesprek aangaan met leraren is niet altijd even gemakkelijk. Docenten geven aan dat ze het meeste moeite hebben met stellingen die tegen de eigen normen indruisen. Volgens Hommen is er meer acceptatie voor anderen op scholen waar meer vluchtelingen integreren.