Buitenland

17 Jihadisten opgepakt bij internationale politieactie

12-11-2015 12:55

Bij een internationale politieactie, geleid van uit Italië, zijn 17 verdachten opgepakt die aanslagen zouden beramen, dat melden verschillende media. Het zou gaan om 16 mannen met verschillende nationaliteiten van Koerdische afkomst, en een Kosovaar. Onder de gearresteerde mannen is ook de In Noorwegen woonachtige Iraakse Koerd, Mullah Krekar. Krekar staat bekend als radicale geestelijke en kwam in 1991 met een vluchtelingenstatus naar Noorwegen vanuit Irak. Hij bleef tot dusver, ondanks een recente veroordeling vrij ongrijpbaar voor de Noorse justitie.

De mannen zijn aangehouden vanwege het beramen van aanslagen op diplomaten. Zij zouden in staat zijn geweest aanslagen te plannen in het Midden-Oosten en Noord-Europa, maar niet in Italië, aldus de krant Repubblica. Onder de doelwitten zouden Noorse en mogelijk Britse regeringsvertegenwoordigers zijn geweest.

Krekar aangehouden in Noorwegen

Krekar werd eerder vervolgd vanwege doodsbedreigingen aan het adres van Noorse politici. Het proces werd later gestaakt vanwege gebrek aan bewijs. De Verenigde Staten vermoedde dat hij banden had met Al-Qaeda. Een Jordaanse rechter veroordeelde hem later nog bij verstek tot 15jaar dwangarbeid. Krekar zat inmiddels alsnog vast in Noorwegen vanwege een andere zaak waarin hij tot 18 maanden celstraf was veroordeeld. Hij is in zijn cel aangehouden, er wordt al langere tijd gesproken over uitlevering aan Italië.

Naast Krekar werden in Noorwegen nog twee andere personen aangehouden. Verder werden er mensen aangehouden in Duitsland, Finland, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland en Italië zelf. Het zou gaan om mannen uit de kringen rondom Krekar, die een tijdlang leider was van de salafistische beweging Ansar al-Islam in Irak. Begin dit jaar keurde in Noorwegen hij openlijk geweld tegen beledigende cartoonisten goed.

Krekar had eerder ook al een aanvaring met de Nederlandse justitie, na arrestatie werd hij overgebracht naar de extra beveiligde gevangenis in Vught. Waar hij later weer een schadevergoeding voor ontving.