Portemonnee

Universiteiten belazeren eigen docenten met ‘knutselcontractjes’

12-11-2015 10:02

De nieuwe flexwet wordt door verschillende universiteiten omzeild door docenten slechts een klein vast contract te geven, en de draaideur aan contracten te gebruiken voor overige uren. Dat schrijft de Volkskrant vandaag op basis van eigen onderzoek naar de gang van zaken.

Het feit dat de universiteiten schijnconstructies toepassen en zo docenten soms meer dan 10 jaar aan het lijntje houden was een van de redenen dat docenten zich eerder aansloten bij het Maagdenhuisprotest.

Schijnconstructie met ‘knutselcontract’

Naar nu blijkt werken er bij de Universiteit van Amsterdam (UvA) weer zeker tientallen docenten met een, wat de krant een ‘knutselcontract’ noemt. Ook universiteiten van Tilburg en Leiden, de Vrije Universiteit in Amsterdam en de Radboud Universiteit Nijmegen bieden hun mensen zo’n constructie. Arbeidseconoom Ronald Dekker zegt daarover in de krant, “Mensen hebben een substantiële hoeveelheid werk, maar hun contracturen worden kunstmatig laag gehouden”. Ineen voorbeeld kreeg een docent na 15 jaar werk nu eindelijk een vast contract van de UvA, voor één dag per week.

Vakbond voor de Wetenschap (VAWO) stelt in de krant dat de constructie volledig indruist tegen de cao-afspraken. Een hypotheek is voor veel mensen met een dergelijk contract ook een lastige opgave.