Politiek

Reconstructie: De aanslagen in Parijs van minuut tot minuut

14-11-2015 21:57

Parijs werd vrijdag getroffen door zes aanslagen die korte tijd achter elkaar gebeurden. Hieronder de gebeurtenissen van vrijdag van minuut tot minuut, zoals de krant Le Figaro dit optekende uit de mond van aanklager François Molins. De aanklager baseert zich op beelden van veiligheidscamera’s en bewijsmateriaal. In totaal kwamen 129 burgers om en zeven terroristen.

– 21.20. Er is een ontploffing bij ingang D van het stadion Stade de France vlak bij Parijs. Er worden twee lichamen gevonden, een van de terrorist die zichzelf opblies met een bomvest en een van een voorbijganger. President François Hollande van Frankrijk wordt uit het stadion geëvacueerd.

– 21.25. Terroristen openen met kalasjnikovs het vuur op restaurant Le Petit Cambodge in het tiende arrondissement van Parijs. Zeker vijftien mensen worden gedood, tien mensen raken gewond. De daders gaan ervan door in een zwarte Seat.

– 21.30. Een tweede zelfmoordterrorist blaast zichzelf met een bomgordel op bij Stade de France. Deze keer bij ingang H.

– 21.32. Terroristen schieten met machinegeweren bij Café Bonne Bière in het negentiende arrondissement. Vijf mensen komen om. De schutters stappen in een zwarte Seat.

– 21.36. Een andere zwarte Seat wordt gezien in de Rue de Charonne in het elfde arrondissement. Bij het restaurant La Belle Équipe openen de daders het vuur. Negentien mensen worden doodgeschoten, negen anderen raken ernstig gewond.

– 21.40. Een zelfmoordterrorist blaast zichzelf op bij café Voltaire in het elfde arrondissement. Een voorbijganger raakt gewond.

Tegelijkertijd parkeert iemand een zwarte Polo bij concertzaal Bataclan in het elfde arrondissement. Drie daders stappen uit de auto en komen de concertzaal binnen. Ze schieten en nemen het publiek van een rockconcert in gijzeling. De daders praten onderling over Syrië en Irak. De politie omsingelt het gebouw en schakelt speciale eenheden in.

– 21.53. Een derde zelfmoordterrorist blaast zichzelf op met een bomgordel, niet ver van het Stade de France.

– 00.20. De politie valt Bataclan binnen en bevrijdt gijzelaars. Twee terroristen blazen zichzelf op met een bomgordel. Een derde komt ook om. 89 gegijzelden zijn dood.

ANP