Achtergrond

ISIS heeft Noorse en Chinese gevangene geëxecuteerd

18-11-2015 19:36

De terreurorganisatie ISIS heeft naar eigen zeggen de Noorse Ole Johan Grimsaard-Ofstad en de Chinese Fan Jinghui gedood. De claim wordt gemaakt in de laatste editie van de eigen ‘glossy’, Dabiq. In een eerder nummer werden de mannen in een macabere advertentie ‘te koop’ gezet en werd er losgeld geëist. “Norwegian Prisoner for Sale”, zo viel er in het eerdere nummer te lezen.

Executie van beide gevangenen

dabid12-exec
Volgens ISIS hadden de landen van deze gevangenen ‘te weinig’ gedaan om ze vrij te krijgen. Daarmee doelt men op het uitblijven van losgeld betalingen, de boodschap moest er toe leiden dat anderen nu dan losgeld zouden neerleggen voor de twee gevangenen. “Verlaten door hun overheid”, zo stelde de terroristen. Ditmaal laten ze in een paginagrote ‘advertentie’ genaamd “The fate of the two prisoners” weten dat beide mannen inmiddels geëxecuteerd zijn. Over de precieze omstandigheden van hun dood is op dit moment verder niets bekend.

In het nummer wordt verder de Verenigde Naties een “organisatie van Kruisvaarders” genoemd, een benaming die de terreurgroep vaak gebruikt om vijandig gezinde strijdkrachten te benoemen. Net zoals men andere landen steevast aanduidt als “het land van de Kafir”.

Dabiq

Dabiq is een Engelstalige glossy van de terreurorganisatie ISIS, met een mengeling van propaganda en het opeisen van nieuwe terreurdaden, die ongetwijfeld ook als propaganda moeten dienen. Ook John Cantlie komt in dit nummer weer terug als ‘journalist’ voor de organisatie.