Reportage

#Bruslog: Thierry Baudet: mijn euro-onderzoek is net het Neurenbergtribunaal

20-11-2015 11:18

Publicitair kon het strakker. Donderdagochtend kijkt iedereen in de Tweede Kamer naar het plenaire debat over de aanslagen in Parijs. Tegelijk vindt in een commissiezaal een gesprek plaats tussen de vaste Kamercommissie voor financiën en de initiatiefnemers van het burgerinitiatief ‘Peuro’. Initiatiefnemers Thierry Baudet, Jort Kelder en Arno Wellens willen een parlementaire enquête naar de invoering van de euro en haalden met dat idee 45.000 handtekeningen op. Uit niets blijkt dat die parlementaire enquête er ooit komt. Dit gesprek is duidelijk ‘een moetje’.

In de zaal mogen eigenlijk geen foto’s worden gemaakt, maar daar houdt men zich vandaag niet aan. Thierry fotografeert zijn eigen naambordje en een fan komt ook foto’s maken. De bode wijst erop dat dit niet mag, maar ‘vanwege deze gelegenheid’ is ze flexibel. Er is een extra cameraman aanwezig voor de videoregistratie. In de hal poseren de initiatiefnemers voor- en achteraf voor de camera. Ze lijken het allemaal wel een succes te vinden.

De integriteit van de volksvertegenwoordiging herstellen

Slechts zes Kamerleden zijn aanwezig: Henk Nijboer (PvdA), Mark Harbers (VVD), Wouter Koolmees (D66), Teun van Dijck (PVV) en Arnold Merkies (SP). Sjoera Dikkers (PvdA) zit voor. Haar mimiek verraadt dat ze er geen zin in heeft. Thierry mag vertellen waarom er een parlementaire enquête moet komen. Dit is volgens Thierry omdat de ‘integriteit van de volksvertegenwoordiging moet worden hersteld’. Wat deze zin – die Thierry steeds herhaalt – precies betekent, wordt niet duidelijk.

Thierry meldt dat er weeffouten in de euro zitten en dat daar bij het besluit om de euro in te voeren voor is gewaarschuwd. “Waarom is er niet geluisterd?” vraagt hij zich af. Steeds weer wordt de Tweede Kamer voor voldongen feiten geplaatst, melden de initiatiefnemers, bijvoorbeeld bij het geld dat naar Griekenland moet. Wellens wijdt uit over de enorme financiële risico’s die Nederland inmiddels loopt. Hij krijgt op meerdere punten instemmend commentaar van de Kamerleden.

Kamerleden adviseren: doe uw huiswerk, indieners

Vandaag blijkt dat Kamerleden niet gek zijn. Meerdere aanwezigen melden dat allang bekend is hoe de besluitvorming is verlopen. Er is destijds ook over de nadelen van de euro gedebatteerd en de verslagen daarvan zijn beschikbaar, melden ze. De ondertoon van de Kamerleden is: als Thierry wil weten hoe de besluitvorming verliep, zou hij die verslagen ook gewoon eens kunnen lezen.

Mark Harbers wil weten waarom de initiatiefnemers juist een parlementaire enquête willen. Baudet blijft herhalen dat we moeten weten wat er mis ging om ‘verder te kunnen’. Dit ritueel herhaalt zich een paar keer, zonder dat duidelijk wordt hoe met deze kennis van het verleden betere beslissingen voor de toekomst genomen kunnen worden. Ook dat beargumenteert Thierry niet.

De Kamerleden hebben de essentie snel begrepen: de indieners zijn simpelweg tegen de euro. Jort Kelder ontkent dat overtuigend, maar Thierry illustreert juist wat de Kamerleden denken: hij praat over ‘een vermoeden van schuld’. Het had destijds bekend kunnen zijn dat de euro tot een politieke unie zou leiden. Dat werd ontkend. Loog men destijds of wist men het niet?

Peuro staat gelijk aan het Neurenbergtribunaal

Wat men hiervan kan leren voor de toekomst blijft onduidelijk en dus gooit Thierry er nog een vergelijking tegenaan. Net als bij het Neurenbergtribunaal en de waarheidscommissie in Zuid-Afrika moet er schoon schip gemaakt worden. Dat kan met een parlementaire enquête. Henk Nijboer springt als enige uit zijn vel: “Hoe haalt u het in uw hoofd?” vraagt hij.

Thierry heeft daar een ingestudeerd antwoord op: “Een vergelijking is geen gelijkschakeling, er zijn ook verschillen”. Zo kan voortaan alles met alles vergeleken worden. Nijboer zegt dat ook ‘het vermoeden van schuld’ onzin is. Er waren destijds politieke overwegingen om de euro in te voeren. Nederland is ‘de euro niet ingerommeld, er is uitgebreid gedebatteerd’.

Thierry meldt vervolgens dat er door de euro ‘een vertrouwensbreuk’ is ontstaan met de Tweede Kamer. Eigenlijk doen de initiatiefnemers de Tweede Kamer ‘een handreiking’. Met Thierry’s hulp wordt eigenlijk alles opgelost. Toch jammer dat er vandaag geen media waren om die heldenrol vast te leggen. Dan hadden ze gezien dat niemand nog begreep waar Thierry het over had.

Dit jaar doet Chris Aalberts onder de titel BruslogBrusselse logica – verslag van Europese politiek in Brussel, in Den Haag en in het land. Voor zijn verslaggeving is ook jouw financiële steun essentieel.