Opinie

Klimaatwet van Klaver en Samsom torpedeert Nederlandse economie

28-11-2015 14:20

Jesse Klaver (GroenLinks) en Diederik Samsom (PvdA) presenteren samen, in aanloop naar de
Klimaattop in Parijs, een Klimaatwet. De initiatiefwet Klaver/Samsom legt klimaatdoelen vast in
de Nederlandse wet en verplicht de regering jaarlijks een klimaatbegroting te maken waarin wordt opgenomen hoe de doelstellingen gehaald zullen moeten worden. De wet verankert dat Nederland voldoet aan haar bijdrage om de opwarming van de aarde tegen te gaan. In 2050 moet de uitstoot van broeikasgassen met ten minste 95 procent zijn gereduceerd, met een tussendoel van 55 procent in 2030. Het aandeel duurzame energie zou 100 procent in 2050 moeten bedragen.

Klimaatwet zal economische groei belemmeren

Het is een nobel streven van het linkse gelegenheidsduo, want wil je aan een beter klimaat werken en anderen vragen dat ook te doen dan moet eerst de eigen stoep schoon geveegd worden. Helaas kun je als land ook overdrijven want die 100 procent duurzame energie en 95 procent reductie aan uitstoot van broeikasgassen in 2050 heeft natuurlijk een prijs. Energie zal aanzienlijk duurder worden. Het gevolg? De energierekening – werkelijke kosten en energiebelasting – zal een onevenredig deel van het besteedbaar inkomen opslokken en productiebedrijven zullen het land verlaten om elders goedkoper te kunnen produceren en concurreren.

Waar ik moeite mee heb is het dwingende karakter van deze klimaatwet die geen ruimte laat voor een realistische benadering gerelateerd aan de groei van onze economie en de klimaatinspanningen in de rest van de wereld. Wat levert het op wanneer je het beste jongetje van de klas wilt zijn op klimaatgebied terwijl tegelijkertijd je economisch de kaas van het brood wordt gegeten door landen die minder ambitieus zijn in hun duurzame energievoorziening en klimaatbeheersing?

Nederlandse rol klimaatverbetering is te verwaarlozen

Jesse Klaver en Diederik Samsom trekken zich terug onder een nationale klimaatstolp, maar de wereld is natuurlijk groter. De mondiale uitstoot aan CO2, het belangrijkste broeikasgas, was 35.500 miljard ton feitelijke emissie in 2013. De drie belangrijkste vervuilers zijn China met 29 procent, de VS met 15 procent en de EU met 11 procent. Het aandeel van Nederland was 184 miljoen ton feitelijke emissie. Dat is 0,52 procent van de mondiale uitstoot. Het is natuurlijk heel lief wanneer het duo KlaverSamsom daar 0,26 procent van wil maken, maar wat betekent die bijdrage aan de klimaatverbetering wereldwijd? Weinig tot niets.

Volgens de initiatiefwet van PvdA en Groenlinks moeten de 8 kolencentrales in Nederland op termijn allemaal sluiten. Echter, in 59 landen staan er voor de komende jaren 1200 nieuwe kolencentrales in de planning om gebouwd te worden, met een totale capaciteit van 1,4 miljoen megawatt. In China worden elke maand 5 kolencentrales gebouwd. Steenkoolenergie is goed voor 76 procent van de Chinese energiebehoefte. Amerika bouwt de komende jaren 34 kolencentrales. Het sluiten van die 8 Nederlandse centrales staat in geen enkele verhouding tot de mondiale klimaatverbetering wanneer andere landen gewoon doorgaan met het bouwen van kolencentrales.

Chinese koeien stoten meer CO2 uit dan heel Nederland bij elkaar

Hetzelfde geldt voor onze vleesconsumptie. De uitstoot aan broeikasgassen door veeteelt bedraagt 14 procent van het totaal. Het is niet alleen verstandig om minder vlees te eten vanwege de gezondheid, maar ook om de uitstoot aan broeikasgassen tegen te gaan. Echter ook hier lopen we weer tegen de wet van de grote getallen aan. Aten de Chinezen in de jaren zestig van de vorige eeuw nog maar 13 kilo vlees per persoon per jaar, dat is in 2014 gestegen naar 62,7 kilo per persoon, en dat is nog maar het begin. Megastallen met 40.000 koeien zijn in China normaal. Stallen met 100.000 koeien of varkens zijn er ook al. De Chinese veestapel blaast jaarlijks voor 773 miljoen ton CO2 en methaan de atmosfeer in. Nogmaals ter vergelijking: de totale Nederlandse uitstoot aan CO2 door industrie, verkeer, energiecentrales én veeteelt is 184 miljoen ton.

Moeten we dan maar helemaal niets doen? Natuurlijk niet. Maar om als piepklein land volgens een dwingende wet het schoolvoorbeeld te willen geven zonder dat het ook maar iets bijdraagt aan de mondiale klimaatverbetering is onzinnig. Temeer daar de voorgestelde klimaatwet van Klaver en Samsom een zware wissel op de groei van onze economie zal trekken. Immers die duurzame energie zal linksom of rechtsom betaald moeten worden door hogere energieprijzen en belastingen. Nederland met al zijn goede bedoelingen moet eens leren de zaken in het juiste internationale perspectief te zien. Doen we dat niet dan worden we terecht de gekke Henkie van het klimaat.