Binnenland

‘Asielzoeker in Zaandam opgepakt wegens lidmaatschap ISIS’

03-12-2015 20:02

Er is in Zaandam een asielzoeker opgepakt, die daar gehuisvest werd op de ‘bajesboot’ die dienst doet als vluchtelingenopvang. De man wordt er van verdacht lid te zijn van ISIS. Dat meldt RTV Noord Holland. Volgens het OM kwam de man in oktober naar ons land, hij wordt nog verhoord. Vanavond is er een debat over de opname van extra vluchtelingen in de Noord-Hollandse stad, dat RTVNH zal uitzenden.

De man zou tegen andere vluchtelingen hebben gezegd dat hij lid was van ‘al-Qaeda’ en ISIS. Dat laatste is opmerkelijk omdat deze twee terroristische organisatie ook elkaar naar het leven staan. Wel komt het voor dat mensen overstappen naar ISIS.

De man zou afgelopen maandag zijn opgepakt in Den Haag, zo weet De Telegraaf. Zijn voorlopige hechtenis is vandaag verlengd.

Terroristen onder vluchtelingen?

Sinds ‘de vluchtelingencrisis’ komt de vraag op of er ook ISIS strijders en andere terroristen gebruik maken van de stroom aan mensen. De AIVD verklaarde eerder dat zoiets in ‘individuele gevallen’ denkbaar zou zijn, maar dat zij geen aanwijzingen had voor een structurele weg voor terroristen via deze route.

Vorige maand bleek dat eerder in Italië een man was opgepakt, die afkomstig was van een vluchtelingenboot. Hij zou horen bij een groepering die ‘banden heeft met ISIS’.

Onderzoek moet nu uitmaken of de opgepakte man zich uit “terroristische motieven in de asielstroom heeft gemengd”.