ECB gaat nog meer Griekse autokredieten en andere obscure leningen opkopen

03-12-2015 15:02

De ECB onder president Mario Draghi stelt praktisch alles in het werk om deflatie te bestrijden, banken geld te laten uitlenen en de eurokoers laag te houden. De depositorente (het rentetarief voor banken die hun overtollige kasreverves bij de centrale bank hebben geparkeerd) is van -0,20 naar -0,30 procent gegaan. Daarmee is het aanhouden van reserves nog duurder geworden. Draghi maakte deze en andere maatregelen donderdagmiddag bekend.

Het hogere doel is natuurlijk om banken geld aan consumenten en bedrijven te laten uitlenen. Ondertussen heeft de ECB het opkoopprogramma ook een tandje opgeschroefd. De ECB zal vanaf nu elke maand niet voor zestig maar voor zeventig miljard euro werkelijk alles opkopen, van Griekse autoleninkjes tot de lening van tante Sjaan om die vakantie naar Corfu te kunnen betalen. Ook dit om de banken aan te sporen kredieten te verstrekken, door onaantrekkelijke leningen van hun balansen te halen.

Niemand weet verder wat de consequenties van dit rente- en opkoopprogramma zal zijn. Wat ironisch is, gelet op de omvang van de big guns die Draghi afvuurt.