Buitenland

Hoe groot wordt de zege van Marine Le Pen?

06-12-2015 10:45

In de 27 regio’s waarin Frankrijk is verdeeld, is zondag de eerste ronde van regionale verkiezingen begonnen. De stembusgang wordt gezien als graadmeter voor de populariteit van de regering van de socialist François Hollande. Om 8.00 uur openden de stemlokalen de deuren. De 44 miljoen kiesgerechtigden hebben tot 20.00 uur om hun stem uit te brengen.

Alle ogen zullen vooral zijn gericht op het Front National. In de opiniepeilingen gaat de anti-Europese en nationalistische conservatieve partij van Marine Le Pen aan kop in deze eerste ronde, gevolgd door de centrumrechtse coalitie rond oud-president Nicolas Sarkozy. De linkse coalitie komt op 22 procent. Le Pen zou er in zes van de dertien stemregio’s met de winst vandoor kunnen gaan.

De peilingen geven overigens ook aan dat de tweede ronde, over een week, een iets andere uitkomst zal hebben. Dan zal centrumrechts als sterkste uit de bus komen en het FN als tweede.

Volgens sommige media zijn de optredens van Sarkozy – de leider van het centrumrechtse blok – echter te zwak. Hij weet Marine Le Pen niet te onttronen als de politicus die wel luistert naar de ongehoorde kiezer. Zeker na de aanslagen in het Parijs heeft het establishment, waartoe alle politici behalve Le Pen behoren, een streepje na bij de kiezer.