Politiek

Grote verherbouwing Binnenhof nog niet rond

10-12-2015 17:24

VVD en PvdA in de Tweede Kamer waren er al voor om het Binnenhof voor 5,5 jaar op slot te doen om het zo snel en zo goedkoop mogelijk, voor 475 miljoen, te kunnen verbouwen. Er doorwerken tijdens de renovatie wordt duurder en levert een veel langere bouwperiode op. De twee partijen hebben in eigen huis al een meerderheid. Maar tijdens de behandeling van het plan in de Tweede Kamer donderdagmiddag schaarde alleen 50PLUS zich meteen achter hun keuze.

Voorman Henk Krol wil dan wel dat de kans wordt gegrepen om het deel te slopen dat ‘Hotel’ heet om daar meteen maar iets heel nieuws voor in de plaats te zetten. “Hoeft niks extra te kosten.”

Johan van Oldenbarnevelt

De PVV wil van alle partijen het minst overhoop halen en alleen een goed onderhoudsplan en nieuwe installaties zien. Het CDA vroeg een planning waarin bepaalde delen al eerder klaar zijn en weer kunnen worden gebruikt. Dat kan, aldus verantwoordelijk minister Stef Blok, maar dat kost 7 miljoen extra. De SGP denkt dat het oude deel van het complex eerder weer open kan dan het nieuwe, na 2,5 jaar al. D66 denkt dat de hele klus niet alleen in 5,5 jaar kan en voor 475 miljoen, maar dat het politieke werk ook grotendeels kan doorgaan binnen dit tijdsbestek. De partij is tegen sluiting. De ChristenUnie wil ook een gefaseerde aanpak. De SP vindt het gek om pas in 2020 met de operatie te beginnen, een hoop dingen kunnen ‘morgen’ al, aldus Ronald van Raak. Hij pleitte andermaal voor een zoektocht naar raadspensionaris Johan van Oldenbarnevelt, die mogelijk nog ergens op het Binnenhof begraven ligt. Barry Madlener van de PVV moet er weer niet aan denken dat Jacoba van Beieren, de middeleeuwse gravin die er ook nog zou liggen, tussen een ,,ondergronds aardewarmtesysteem” terechtkomt. De resten van de legendes liggen mogelijk in de ruïne van de vroegere Hofkapel. De ChristenUnie zou die ruïnes voor altijd zichtbaar willen maker.

Prinsjesdag

De VVD opperde de Grote Kerk voor de Troonrede te gebruiken, dat vergemakkelijkt een aantal zaken en levert tijdwinst op. Blok vindt Prinsjesdag op het Binnenhof belangrijk omdat de parlementaire traditie dan op de plek zelf gehandhaafd blijft.

Inrichting Nationale Vergaderzaal

Tijdens de verbouwing van het Binnenhof is er ruimte om te experimenteren met een andere opstelling van het meubilair in de grote vergaderzaal van de Tweede Kamer. Dat zei verantwoordelijk minister Stef Blok donderdag tijdens een vergadering over het omstreden renovatieproject. Met name de ChristenUnie en D66 hebben daar behoefte aan. Ze denken dat een andere opstelling de intensiteit van het debat kan bevorderen.

SGP-woordvoerder Arnoud Proos heeft nóg een idee


ANP/TPO