BITS: Recensie – Star Wars: Battlefront

11-12-2015 16:00

Toen Star Wars Battlefront werd aangekondigd, ging er een rimpeling door de Force. Het was alsof miljoenen fans tegelijk extatische kreten slaakten. Ontwikkelaar Dice heeft gepoogd een toegankelijk Star Wars-schietspel te maken, en dat is zéér aardig gelukt. Het mass-appeal heeft echter wel een zekere… duistere kant.

Online slagvelden

In wezen is Battlefront niet erg ingewikkeld. Je speelt een paar trainingsmissies waarin je de besturing leert kennen, waarna je je als rebel of stormtrooper op de online slagvelden begeeft. Het is een multiplayerspel pur sang; als je pc, Playstation 4 of Xbox One niet online kan dan beleef je geen enkel plezier aan Battlefront. De game biedt geijkte speltypen als ‘deathmatch’ (Blast) en ‘capture the flag’ (Cargo), maar is meestal leuker als je met je team bepaalde doelstellingen moet bereiken.

BITS_BATTLEFRONT3

In ‘droid run’ probeer je als rebel of stormtrooper robotjes te vangen, die door het level heen lopen. In ‘supremacy’ verover je verschillende punten in een level om de tegenstander terug te duwen. Een ander spannend speltype is ‘walker assault’. Het keizerrijk valt de rebellen aan met reusachtige looptanks (de AT-AT’s uit The Empire strikes Back), die alleen te stoppen zijn door luchtbombardementen.

More is more

‘Supremacy’ en ‘walker assault’ speel je met 40 man tegelijk, en op de grote maps kom je ook bekende Star Wars-voertuigen tegen uit de films. Deze staan niet in het level zelf, maar je kunt ze inschakelen als je over lichtgevende power-ups loopt. De rebellen hebben een superieure luchtmacht, met X-, A-wings en de snowspeeder. De TIE fighters van het keizerrijk zijn wat minder sterk, maar als stormtrooper kun je dan weer rondstampen in een AT-ST-looptank. Het vliegen is erg leuk, maar wel vrij simpel. Als een tegenstander eenmaal achter je zit, ben je doorgaans de pisang. Sluwe spelers vliegen zelfs rond op de plek waar je met een TIE het level in komt vliegen. Dan word je al neergeschoten vóór je het overneemt van de automatische piloot! Sowieso ‘spawn’ je af en toe op bizarre plekken, zoals voor de neus van een trosje tegenspelers. Daar moet Dice snel even naar kijken…

BITS_BATTLEFRONT6

In Battlefront schiet je voornamelijk met lasergeweren, die de bekende rode laserstralen uitspuwen. Het leuke hiervan is dat zowat elk schot je eigen positie verraadt. Jezelf stiekem achter een boom verstoppen, en op lange afstand vijanden uitschakelen (het zogeheten ‘campen’) is meestal geen goed idee.

I can be your hero, baby

Hoe iconisch de stormtroopers, TIE fighters en X-wings ook zijn, Star Wars draait voor een groot deel om helden en schurken. In verschillende speltypen speel je tijdelijk de rol van bijvoorbeeld Luke Skywalker, Han Solo, Boba Fett of Darth Vader. Deze figuren zijn véél sterker dan de doorsnee soldaten, en bij uitstek geschikt om doorbraken te forceren en controlepunten te veroveren. Vrij vreemd is wel dat zelfs keizer Palpatine speelbaar is. Battlefront probeert een échte crowdpleaser te zijn, en gaat daarin wellicht wat te ver.

BITS_BATTLEFRONT2

Welk keizerrijk stuurt de keizer himself nou naar één of andere willekeurige schermutseling? Alsof koning Willem-Alexander hoogstpersoonlijk met een F-16 opstijgt om IS te bombarderen. Kolder! Daarnaast zijn de stemmen van de verschillende helden ook nogal wisselvallig gecast. Vooral Darth Vader klinkt alsof hij wordt vertolkt door de conciërge van het Dice-kantoor, met zijn hoofd in een vissenkom, terwijl iemand een pistool op zijn gezin gericht houdt. Het is een detail, maar het valt juist op omdat de setting op vrijwel elk ander punt fantastisch is neergezet.

Zwijgen is goud?

Het tempo ligt wat lager dan bij ‘ADHD-schietspellen’ als Call of Duty. Tegelijkertijd heb je ook minder opties qua uitrusting of schietgerei. Dit maakt Battlefront wat… simpeler dan je misschien gewend bent. Voor de wat minder fanatieke speler is het een verademing.

BITS_BATTLEFRONT4

Om het spel zo kindvriendelijk mogelijk te maken, is het niet mogelijk om met je teamgenoten te praten. Enerzijds heb je dus – gelukkig – geen last van hijgende pubers die nog steeds door hun mond ademhalen, of stoners die knetterhard Eminem op hebben staan. Anderzijds is het niet echt mogelijk om tactieken af te spreken.

Kogelvrij achterhoofd

Op zich hoor je in het spel vaak genoeg wat je team hóórt te doen, maar de coördinatie met je kameraden is vaak een kwestie van interpretatie. Vooral bij knelpunten, bijvoorbeeld deuren in de buurt van doelwitten, botsen teamleden in de chaos tegen elkaar op. Het gooien van een granaat, of het afvuren van een raket is op zo’n moment nogal hachelijk. Je maatjes raken niet gewond door jouw lasers of explosieven, maar houden deze wél tegen. Als je niet oplet springt er ineens een teamgenoot met een onkwetsbaar achterhoofd voor je neus. Zo kan het gebeuren dat je omkomt door je eigen raket die voor een gevaarlijke AT-ST-looptank bestemd is.

BITS_BATTLEFRONT

Door dit soort miscommunicatie kom je af en toe op gênante wijze aan je einde, maar het past ook wel weer bij het beeld van de stormtroopers uit de films. Ondanks hun gevreesde reputatie blinken ze vooral uit in incompetentie.

Intergalactische peeskamer

Zodra je Battlefront geïnstalleerd en opgestart hebt, probeert de game je meteen een ‘season pass’ van 50 euro aan te smeren. In totaal bevat dit pakket 16 nieuwe maps, vier extra helden, wapens, 20 power-ups en vier speltypen. Het komt nogal gierig over dat EA je meteen wéér om knaken vraagt terwijl je net een nieuw spel hebt gekocht. Dan heb je verdorie nog niet één keer ‘pewpewpew’ gedaan!

BITS_BATTLEFRONT5

Star Wars is voor iedereen

Gelukkig isBattlefront erg, erg leuk. De opmerkelijke ontwerpkeuzes, de zwevende power-ups en voertuigen bijvoorbeeld, zorgen er voor dat iedereen wel eens de kans heeft om in een X-wing te vliegen, of tijdelijk in Darth Vader of Han Solo te veranderen. De laagdrempeligheid zorgt er wel voor dat de échte schietspelfanaat het mogelijk vrij snel voor gezien houdt. Gelukkig hebben die alternatieven zat.

Battlefront is een game waar je je eigenlijk geen buil aan kunt vallen. Je pikt ‘m gemakkelijk op, en daarna heb je een erg tof – doch wat simpel – schietspel. Het Star Wars-spel is duidelijk bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek; hierdoor kan de doorgewinterde schietspelfanaat er na een tijdje op uitgekeken raken.

SCORE: SCORE3½

Star Wars: Battlefront is gemaakt door Dice, en wordt uitgegeven door Electronic Arts. De game is verkrijgbaar voor pc, Playstation 4 en de Xbox One (waar we de game op testten). PEGI geeft het spel een 16+-rating vanwege ‘levensecht geweld’.