Weten & Tech

Consultatiebureau’s gaan baby’s intensiever onderzoeken op autisme

12-12-2015 12:16

Volgens gz-psycholoog Iris Servatius van Karakter Universitair Centrum Nijmegen groeit het bewijs dat bepaalde behandelingen van autisme effect hebben. Er wordt vaak gedacht dat er aan autisme niets te doen is, “Maar dat achterhaalde idee begint te veranderen”, zegt zij in de Volkskrant. Om met een tijdige behandeling te kunnen komen gaan consultatiebureau’s baby’s intensiever onderzoeken op tekenen van autisme.

Alarmsignalen voor autisme

Ouders voelen vaak al dat er iets mis is, voor het tweede levensjaar, maar het is soms nog lastig dat vast te stellen. Dat moet met de extra aandacht gaan veranderen. Autisme is op zeer jonge leeftijd goed te behandelen en vroege detectie is daarvoor cruciaal, zegt de Leidse hoogleraar orthopedagogiek Ina van Berckelaer in dezelfde krant. De consultatiebureaus zullen acht ‘alarmsignalen’ voor autisme in het achterhoofd houden.

Volgens de nieuwe indicatoren moet een baby vanaf acht weken gaan lachen naar de ouders en vanaf twee jaar zinnetjes maken van twee woorden. Daarnaast wordt er gekeken naar het maken van contact en het interesse in anderen. Bij te veel afwijkingen volgt nader onderzoek.

(TPO/ANP)