Politiek

Anouchka van Miltenburg stapt op

12-12-2015 16:04

Anouchka van Miltenburg is zaterdag opgestapt als Kamervoorzitter. Wel blijft ze Tweede Kamerlid voor de VVD.

Uit het rapport van de Commissie Oosting die onderzoek deed naar de Teevendeal bleek afgelopen week dat Van Miltenburg de brief van een klokkenluider heeft laten vernietigen. Deze brief kreeg zij van Nieuwsuur op het moment dat Oosting al met zijn onderzoek bezig was. De klokkenluider had deze brief al eerder naar Van Miltenburg gestuurd maar ook die werd vernietigd.

Update 17.30 – D66: Verklaring Van Miltenburg is teleurstellend

Alexander Pechtold, fractievoorzitter van D66 in ene verklaring: “Mijn fractie respecteert het besluit van de Kamervoorzitter haar functie neer te leggen. Het is begrijpelijk en terecht dat zij haar verantwoordelijkheid neemt, al is het teleurstellend dat ze haar verkeerde inschattingen met betrekking tot de klokkenluidersbrief rond de Teeven-deal nog steeds “zorgvuldig” noemt. De hoofdverantwoordelijkheid om verantwoording af te leggen over de gang van zaken rond de deal met drugscrimineel Cees H. ligt echter bij het kabinet en niet bij de Kamervoorzitter.”

Update 17.24 – CDA: Goed dat ze opstapt maar…

Sybrand Buma, fractieleider van het CDA in een verklaring: “Het CDA respecteert de persoonlijke afweging en beslissing van de voorzitter om terug te treden. De voorzitter speelt slechts een marginale rol in een veel grotere politieke kwestie. Het belangrijkste blijft het jarenlang niet ruimhartig en mogelijk zelfs onjuist informeren van de Kamer door het kabinet.”

Update 17.02 – ‘Ik heb besloten per direct terug te treden als voorzitter van de Tweede Kamer’

“De harde woorden van de Commissie Oosting en de voortgaande discussie  rond mijn persoon doen het ambt van voorzitter teveel geweld aan.  De Commissie Oosting stelt in haar rapport dat ik de inhoud van een strikt vertrouwelijk verkregen brief, had moeten delen met de commissie.   Ik heb strikt vertrouwelijke afspraken gerespecteerd en vind dat ik zorgvuldig heb gehandeld maar wil de functie van voorzitter niet langer belasten met deze  discussie.”

PvdA-Kamerlid Khadija Arib is eerste ondervoorzitter en zal vermoedelijk Van Miltenburg al dan niet tijdelijk opvolgen. Van Miltenburg blijft Kamerlid.

Dit bericht wordt aangevuld