Buitenland

Front National wint niets

13-12-2015 22:00

Het Front National (FN) heeft volgens de socialistische Franse premier Manuel Valls in de tweede ronde van de regioverkiezingen zondag in Frankrijk in geen enkele regio gewonnen. Opiniepeilers gaven kort na sluiting van de stembussen al aan dat het front er niet in is geslaagd een regio te winnen, ook niet in de drie waar de overwinning voor het FN in de eerste ronde afgelopen week erg groot was. De meeste regio’s gaan naar de centrumrechtse oppositie onder leiding van ex-president Nicolas Sarkozy en als tweede komen de socialisten uit de bus.

In drie regio’s trokken de socialisten hun kandidaat voor het presidentschap terug. Veel linkse kiezers hebben op centrumrechtse kandidaten, ‘De Republikeinen’, gestemd om een overwinning van het FN te voorkomen.

Een week geleden was het front de grote winnaar en kreeg over het hele land gezien de meeste stemmen. Nu zakt het weg naar een derde plaats, vooral door tactische samenwerking tussen kandidaten van links en centrumrechts en door een opvallend hoge opkomst. Sarkozy’s De Republikeinen met hun bondgenoten komen volgens Franse media uit op bijna 40 procent van de stemmen, de linkse kandidaten rond de 32 procent en het FN haalt de 30 procent net niet.

Marine Le Pen vat haar verlies niet dramatisch op. Ze wees erop dat het FN in veel regioparlementen de grootste partij is. “Niets kan ons tegenhouden” riep ze, mogelijk met het oog op de presidentsverkiezingen in 2017. Ze dankte de kiezers die ‘de moed en vastberadenheid’ hadden om op het FN te stemmen, ‘ondanks alle laster van Valls’. Le Pen verloor in haar noordelijke regio van Xavier Bertrand van De Republikeinen. Haar nicht Marion Maréchal-Le Pen verloor in het zuiden van Christian Estrosi, ook uit Sarkozy’s gelederen.

Valls waarschuwde dat er geen reden is ‘voor opluchting of triomfgevoelens, het gevaar van extreemrechts is niet geweken’. Le Pen stelt dat haar partij niet extreemrechts is, maar een volkspartij die zich keert tegen de EU, tegen immigratie en tegen vrijhandel die banen zou kosten.

Analyse

The EconomistFrance’s far-right National Front loses a round, but they will be back

ANP