Leven

Mans’ Brul Garden: Big Wind

13-12-2015 18:00

BigWind1

 

Zijn het Bruldingen of En Garde ze? Geen idee. Ze draaien op jets uit jagers, maar blazen niets op. Wel uit. Of weg. Ze komen verder in het vizier vanwege de heerlijke geur van verbrande kerosine die ze verspreiden. Om in stijl te blijven, de onze deden dat vaak al ‘s morgens vroeg. Dit vond men in Nederland in de negentiger jaren niet milieuvriendelijk meer, wat het einde van de vaderlandse ‘SIJS’ serie Single Opposed Twin Jet Ice Melter And Snowblower contrapties betekende. Voertuigen waarmee de Luchtmacht start- en landingsbanen van vliegvelden ontdooiden of sneeuwvrij bliezen.

Men neme twee uit oude Gloster Meteors gesloopte Rolls Royce Derwent of (later) uit afgedankte Lockheed T-33 getrokken Allison J33 centrifugaal jetmotoren en bouwen dit in op een in elkaar geknutseld voertuig. Zo werd in 1964 op de vliegbasis Volkel de eerste SIJS geboren.

Een SIJS op vliegbasis Gilze-Rijen – circa 1971 (foto: nimh-beeldbank Defensie)
SIJSDefensie

Duitse spoor-‘SIJS’ (zie video)
Dampfschneeschleuder

 

N. Simonis, een SIJS-bouwer, meldt onder een straal-ruimer foto bij Eindhoven-in-beeld dat de circa 3500 pounds aan stuwkracht van elke motor uitlaatgassen met een snelheid van 550 m/sec bij een temperatuur van zo’n 500° Celsius genereerden. Met deze SIJS werd tot 60 duizend vierkante meter aan baanoppervlak schoongeblazen. Van de diverse varianten is er een overgebleven om te bewonderen in het Nationaal Militair Museum te Soesterberg.

 

Big Wind

Hoewel Big Wind de Titanic vermoedelijk een ijsvrije doorvaart had kunnen geven gaat het om een in Hongarije ontwikkelde giga-brandblusser. Een samenstel bestaande uit twee Tumansky turbojets afkomstig uit MiG-21 jagers gemonteerd op een T-55 (oorspronkelijk een T-34) tankonderstel.

Big Wind (foto: screenshot dicovery channel/youtube upload van Gábor Nagy)

BigWinddiscovery

Door water onder hoge druk in de uitlaatgasstroom te sproeien wordt een straal van watermist gecreëerd die het vuur uitblaast. Big Wind bleek in 1991 zeer effectief in het blussen van de door het Sadam-regime aangestoken Koeweitse oliebronnen.

Dat uit de kluiten gewassen militaire hardware wel vaker een aanvullend civiel leven krijgt, al-dan-niet als brandblusser, laten de video’s verder zien. Of deze fotoserie van wat er zoal op Schiphol werd gebruikt.

Big Wind
https://youtu.be/XMDl3Zg_Sjs

Leopard 1 contraptie

SPOT 55 (hier meer zware Russische blus&blaas contrapties)

Kinky met treinen? De Dampfschneeschleuder

 

Titelfoto: Big Wind (foto: screenshot youtube-upload van extreme tv)