Buitenland

ISIS-executie met schot in videocampagne tegen Saudi-Arabië

16-12-2015 19:30

ISIS is, in ieder geval op social media, een campagne begonnen tegen Saudi Arabië. In videos en digitale pamfletten keren de terroristen zich nogmaals tegen het land, dit maal naar aanleiding van de brede ‘coalitie tegen terreur’ die het Koninkrijk is gestart. De Saudi’s presenteerden eerder deze week een coalitie van 34 Islamitische landen tegen terrorisme.

In haar media strijd beweert ISIS het religieuze recht aan haar kant te hebben. Tekenen is een Koranvers dat men aanhaalt, “Ik heb het recht van mijn God aan mijn kant, en jij hebt het ontkend”.

Coalitie tegen terreur

Kroonprins en defensieminister Mohammed bin Salman zei op een persconferentie bj de presentatie van de brede anti-terreurcoalitie dat de focus niet alleen op Islamitische Staat ligt. Alle terroristische organisaties worden bestreden.

ISIS strijdt in bijvoorbeeld Yemem via lokale groepen tegen Saudi-Arabië, en elders tegen door de Saudi’s gesteunde groeperingen. De situatie is complex omdat de Saudi’s er op hun beurt vaak weer van beschuldigd worden laks te zijn in hun optreden, en zelfs terroristische organisaties met geld te steunen.

In de nieuwe video’s haalt ISIS de link met kruisvaarders weer aan, ze tonen galopperende paarden en ridders die tegen elkaar strijden. Ook volgt een afrekening met tegenstanders in een van de video’s waar de terroristen een man in een blauwe overall uiteindelijk met een schot in het hoofd executeren.

Let op: zeer schokkende beelden

[jwplayer mediaid=”1712906″]

 


isiscp3 isiscp4