Politiek

Rutte: Migrantenstroom uit Turkije moet naar nul

17-12-2015 16:34

De stroom van migranten uit Turkije naar de Europese Unie moet naar nul. Dat zei premier Mark Rutte donderdag voor het begin van een top van regeringsleiders en staatshoofden van de EU in Brussel. De migratiecrisis is een van de hoofdthema’s van het overleg. Voorafgaand aan de top was er vooroverleg op de Oostenrijkse ambassade met onder meer Duitsland, België, Zweden en de Europese Commissie. Ook de Turkse premier Ahmet Davutoglu schoof aan. Daar werd gesproken over de voortgang in de aanpak van de migratiecrisis.

‘Onaanvaardbaar’ als aantallen niet omlaag gaan

Europa en Turkije hebben afspraken gemaakt om de migratiestroom in te dammen. Zo moet Turkije in ruil voor onder meer geld de grens naar de EU dichthouden. “De instroom loopt onvoldoende terug”, zei Rutte donderdag. Uit de eerste cijfers is gebleken dat sinds 1 december de aantallen migranten die via Turkije de EU inkomen teruglopen ten opzicht van november. In december kwamen dagelijks circa 4000 vluchtelingen de grens over, tegen 5000 tot 6000 dagelijks in november. Of dit door toedoen van Turkije is, is nog de vraag. Wellicht dat het winterseizoen ook zijn effect heeft.

Pas als blijkt dat de instroom aanzienlijk terugloopt, is Europa wellicht bereid erkende vluchtelingen uit opvangkampen in Turkije ‘gecontroleerd’ op te nemen. “Maar dat kan pas als de instroom echt die nul begint te naderen”, aldus Rutte. Hij noemde het ‘onaanvaardbaar’ als de aantallen migranten vanuit Turkije niet omlaaggaan.

Nederland gaat extra overleg met Ankara organiseren

Nederland gaat begin volgend jaar apart overleg tussen de EU met Turkije organiseren om te praten over de opname van erkende vluchtelingen die nu in opvangkampen in dat land zitten. Dat is afgesproken tijdens vooroverleg tussen een aantal Europese landen en Turkije over de migratiecrisis. Nederland neemt vanaf 1 januari het roulerend voorzitterschap over van de EU. Nu is dat Luxemburg. Bij de volgende EU-top in februari in Brussel zal Nederland zo’n vooroverleg met Turkije organiseren, zei premier Mark Rutte. “Maar daar zullen we alle 28 lidstaten voor uitnodigen. Wie dan wil kan erbij zijn.”

Europese Commissie wil nu al opnemen, Rutte niet

Europa probeert samen met Turkije de migrantenstroom in te dammen en heeft hier afspraken over gemaakt. Turkije moet in ruil voor onder meer geld de grenzen met de EU potdicht houden. Dinsdag stelde de Europese Commissie voor dat alle Europese landen op vrijwillige basis vluchtelingen moeten opnemen die nu in Turkse opvangkampen zitten. Dat moet het land wat meer lucht geven bij de opvang van vluchtelingen uit met name Syrië.

Rutte zei daarover dat dat pas kan als de stroom migranten vanuit Turkije de nul nadert. “Als dat lukt moet je bereid zijn vluchtelingen regulier naar Europa te halen.” De premier noemde het daarom ‘zeer zinvol’ om regelmatig met de Turkse collega te overleggen over de voortgang van de afspraken. De EU en Turkije hebben afgesproken twee keer per jaar op hoog niveau te overleggen.

Lees ook

EU wil drie miljard euro aan Turkije overmaken

TPO/ANP