Leven

Top Volkswagen krijgt dit jaar geen bonus en ook geen winstdeling

21-12-2015 20:31

Managers in de top van de geplaagde automaker Volkswagen kunnen fluiten naar hun bonus over 2015. Volgens topman Matthias Müller moet in alle geledingen van het bedrijf de broekriem worden aangehaald, dus ook in de top van het concern.

Ook bij dochterbedrijven Audi en Porsche, die goed zijn voor een groot deel van de winst van het moederbedrijf, worden bonussen niet uitgekeerd. “We zijn familie. In goede en in slechte tijden”, aldus Müller in een verklaring.

Ook de winstdeling van de mensen op de vloer wordt geschrapt. Normaliter wordt in het voorjaar circa 10 procent van de operationele winst van de automaker verdeeld onder het personeel. Het bestuur van Volkswagen had eerder al aangegeven dat het overwoog om de bonussen te schrappen.

Het is sowieso de vraag of Volkswagen zwarte cijfers schrijft. Miljoenen dieselauto’s moeten technisch of softwarematig worden aangepast. Daarvoor heeft Volkswagen 6,7 miljard euro opzijgelegd. Eventuele boetes en claims kunnen oplopen tot een veelvoud daarvan. Naar verluidt heeft het bedrijf een overbruggingskrediet afgesloten van 20 miljard euro.

Ook de imagoschade zal het bedrijf geen goed doen. President-commissaris Hans Dieter Pötsch van Volkswagen stelde onlangs dat het terugwinnen van vertrouwen de hoogste prioriteit heeft.

Anp