Regio

Ook ANP moet nu toegeven: GroenLinks-vuurwerkmeldpunt hoaxt er op los

22-12-2015 12:47

Het meldpunt vuurwerkoverlast heeft dit jaar tot nu toe 4000 valse meldingen binnengekregen. Dat zegt initiatiefnemer Arno Bonte.

Volgens het raadslid van GroenLinks in Rotterdam heeft de site al vele jaren last van DDoS-aanvallen van tegenstanders die de site willen platleggen. “Door een beveiliging lukt het niet meer, maar we krijgen nu wel heel veel valse meldingen binnen. We hebben deze echter allemaal van het totaal afgehaald. Minus de spam hadden we dinsdag rond het middaguur 21.000 meldingen binnen.”

Diverse media hebben de afgelopen dagen de aantallen in twijfel getrokken, omdat het eenvoudig zou zijn om een valse meldingen te doen. Vanaf de Afsluitdijk werden vele meldingen vanaf het zelfde IP-adres verstuurd. “Het is heel vervelend dat dit gebeurt, want we willen absoluut een betrouwbaar en discreet beeld geven. We hebben de site ook beveiligd tegen spam. We gaan ervan uit dat er nu geen valse meldingen gedaan kunnen worden.”

Met het meldpunt wil GroenLinks de Tweede Kamer en gemeentes inzicht geven in de aard en omvang van het vuurwerkprobleem. Alle meldingen worden in een rapport aan hen aangeboden.

Het is onduidelijk of het ANP en de media GroenLinkser Bonte op zijn woord blijven geloven. Maandag regende het nog zinloze updates over nieuwe meldingen via het ANP maar dinsdag lijkt de stroom aan fopnieuws-meldingen over ‘vuurwerkoverlast’ opgedroogd.

Ook is onduidelijk hoe precies Bonte zijn site denkt te kunnen ‘beveiligen’ tegen valse meldingen. Er wordt immers niet nagegaan of er bij een melding ook wel sprake was van echte ‘overlast’ om nog maar te zwijgen over de definitie van de erg subjectieve term ‘overlast’.

Update 14.35 – Amsterdam: Cijfers kloppen niet

Het aantal klachten van vuurwerkoverlast dat de gemeente tot nu toe ontving, komt ‘totaal niet’ overeen met de hausse aan meldingen bij het landelijke meldpunt van GroenLinks. Amsterdam noteerde in de hele maand december ‘slechts’ 200 klachten, GroenLinks kreeg in amper 48 uur ruim 600 meldingen binnen.Dat heeft de gemeente laten weten aan AT5. Amsterdam raadt aan vuurwerkklachten direct bij de gemeente te melden.

Anp/Tpo