Binnenland

Open grenzen Europa belangrijke oorzaak steeds zwaarder illegaal vuurwerk in Nederland

30-12-2015 10:35

Zwaar illegaal vuurwerk in Nederland wordt steeds zwaarder en Nederlanders bestellen illegaal vuurwerk vaak op internet. “Maar de kracht van het illegale vuurwerk neemt de laatste vijf jaar toe. Het loopt uit de klauwen”, zegt Mattijs Koeberg, vuurwerkdeskundige van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). De instelling wordt geregeld ingeschakeld door justitie als er weer een lading vuurwerk in beslag is genomen, als iemand een brievenbus heeft opgeblazen of als er een ongeluk is gebeurd.

Koeberg: “Maar we weten ook dat mensen zelf met de auto een reisje door Europa maken om vuurwerk te kopen. In een kofferbak kan je meer dan honderd kilo kwijt. Als je dan een ongeluk krijgt en er ontstaat brand, wat niet ondenkbaar is, dan zou best wel eens een krater kunnen ontstaan.”

Het vuurwerk dat het NFI tegenkomt, knalt soms harder dan een handgranaat van het leger. Koeberg: “Als dat bij je hand ontploft, ben je minimaal je hand kwijt. En als het op de verkeerde plek komt, kan het dodelijk zijn.”

Het NFI is, net als de politie, terughoudend met details. Ze willen mensen niet onnodig bang maken, maar vooral willen ze mensen die illegaal vuurwerk kopen niet op ideeën brengen.

Volgens Koeberg heeft een gemiddelde Cobra, waar veel ongelukken mee gebeuren, ongeveer dertig gram ‘explosieve massa’. Dat is het deel dat het vuurwerk laat ontploffen.

Maar de klapper was vorig jaar. Het NFI kreeg toen van justitie een stuk vuurwerk met bijna 500 gram explosieven erin toegestuurd, ruim zestien keer zo zwaar dus. “Dan sta je met zijn allen wel even te kijken. Daar kan je een auto total loss mee krijgen. En het lijkt steeds zwaarder te worden.”

Behalve de enorme explosie is er een ander gevaar: dat het illegale vuurwerk andere knallers aansteekt, die daardoor tegelijk de lucht ingaan. “En stel dat je tien van die dingen in je rugzak hebt zitten. Dat is best gevaarlijk.”

Handelaren slaan zulke knallers gewoon op in hun huis. “Het vuurwerk wordt bijvoorbeeld in garageboxen en slaapkamers gevonden. Soms zelfs in de kinderkamer”, zegt Koeberg.

Levensgevaarlijk, helemaal omdat het vuurwerk niet altijd goed in elkaar zit. Zo vonden agenten vorig jaar een zware Cobra, waarvan volgens een politiewoordvoerster een dopje en de lont los zaten. “Je krijgt een gevaarlijke situatie als je dat optilt, verplaatst of per post verstuurt. Het hoeft maar te lekken of je kunt een ontploffing krijgen. Hele woonwijken lopen gevaar door het opslaan van illegaal vuurwerk”, aldus de zegsvrouw.

Anp