Buitenland

Politie Hamburg: aanranders spraken Arabisch

06-01-2016 18:59

Mannen die rond Nieuwjaar in Hamburg op grote schaal vrouwen lastig vielen, spraken volgens getuigen allemaal Arabisch. Dit zei een hoge politiefunctionaris in de stad, Reinhard Fallak, woensdag tegen het Hamburger Abendblatt.

Meer dan 50 aangiften

Jonge vrouwen hebben in Hamburg meer dan vijftig aangiftes gedaan naar aanleiding van gevallen van aanranding, mishandeling of beroving rond oud en nieuw op de Reeperbahn. Het gaat volgens de politie om 39 klachten over aanrandingen en veertien over beroving en diefstal.

De slachtoffers zijn vrouwen van 18 tot 25 jaar. De politie heeft een speciaal onderzoeksteam op de zaak gezet en vraagt getuigen zich te melden. Volgens de Hamburgse politie zijn er geen aanwijzingen dat deze zaken iets te maken hebben met het seksueel geweld rond oud en nieuw in Keulen.

Keulen

In en voor het station van Keulen zijn circa honderd vrouwen betast, beledigd en beroofd rond Nieuwjaar. De vele honderden beschonken daders gingen systematisch te werk en zagen eruit als buitenlanders, mogelijk van Noord-Afrikaanse komaf. Justitie in Keulen vreest dat het om een georganiseerde vorm van misdaad gaat.

Misdadige vluchtelingen uitzetten

De Arabisch ogende daders hebben de discussie in Duitsland over de toestroom van vluchtelingen uit het Midden-Oosten, Noord-Afrika en Afghanistan opnieuw verhevigd. De Duitse minister van Binnenlandse Zaken, Thomas de Maizière, heeft woensdag beklemtoond dat asielzoekers die strafbare feiten plegen, het risico lopen hoe dan ook te worden uitgewezen. De christendemocraat De Maizière zei dat hij het uitzetten van misdadige vluchtelingen eenvoudiger wil maken.

ANP