Leven

Amsterdam gaat praktisch alle scooters verbieden

06-01-2016 15:14

Amsterdam wil oudere brommers en snorfietsen weren in het gebied binnen de ringweg A10. Brom- en snorfietsen stoten luchtverontreinigende stoffen uit die slecht zijn voor de gezondheid, stelt de hoofdstad.

Daarom wordt een milieuzone voor deze doelgroep onderzocht en voorgelegd aan de gemeenteraad, staat in een stuk van het college. Het uitgangspunt is dat brommers en snorfietsen ouder dan 2011 niet meer welkom zijn.

De gemeente, die eind deze maand met een concreet voorstel komt, wil de maatregel op 1 januari 2018 laten ingaan. “Bezitters van een oude brommer of snorfiets hebben dan nog de tijd hun voertuig te vervangen”, zegt een woordvoerder van wethouder Abdeluheb Choho (Duurzaamheid).

Een verbod is zelden een oplossing, maar gezonde mensen maken een uitzondering voor gemotoriseerde tweewielers. Want wat maken die dingen een lawaai. Ja, ja, het is jammer voor sympathieke Solexjes en mooie Kreidler Florets, maar daar rijdt toch nauwelijks iemand op. Het gaat om die scootertjes met hun achterlijk versterkte bladblazergeluid of motorfietsen die door hun tokkie-eigenaar standaard van uitlaatdempers worden ontdaan, echt, de enige oplossing is geweld. Of natuurlijk een verbod. Het geluid is verschrikkelijk en de geluidsoverlast nog erger. Werk harder en koop een auto.

ANP/TPO