Buitenland

Reeds 106 aangiftes gedaan in Keulen, driekwart wegens aanranding

06-01-2016 12:10

Het aantal aangiftes na de aanrandingen en berovingen van vrouwen tijdens oud en nieuw in Keulen is opgelopen tot 106, waaronder twee wegens verkrachting. Driekwart van de aangiftes heeft een seksuele achtergrond, zei de politie woensdag.

Na de verhoren van slachtoffers is er een duidelijker beeld van wat zich op het stationsplein in Keulen heeft afgespeeld. “Veel vrouwen geven in de gesprekken aan dat ze ook zijn betast”, aldus een politiewoordvoerder. De bewijsvoering is volgens de politie heel moeilijk, vooral als gevolg van de ‘complexe situatie’ ter plekke.

Ongeveer duizend mensen hadden zich op het stationsplein verzameld, die met vuurwerk gooiden. Toen de politie tussenbeide kwam, vormden zich kleinere groepen. Daarna zouden vrouwen zijn omsingeld, lastiggevallen en beroofd. Het ging volgens de getuigenissen om daders met een Noord-Afrikaans uiterlijk. Zo’n twee derde van slachtoffers was niet afkomstig uit Keulen en voor de oudejaarsfeesten naar de Domstad gekomen.

Politiecommissaris Wolfgang Albers wees kritiek op zijn korps van de hand. “Er was op het plein sprake van een moeilijke situatie, maar wij hebben gedaan wat we konden”, zei hij.

Update 12.25 – 3 aanhoudingen

Inmiddels zijn drie personen aangehouden, liet minister van Binnenlandse Zaken Ralf Jäger (SPD) van Rijnland-Westfalen woensdag weten. Details wilde hij niet geven omdat dit het onderzoek in gevaar kan brengen.

Anp