Buitenland

Heel veel aanrandingen tijdens oudejaarsavond, overal

07-01-2016 18:58

De politie in Keulen vreesde op oudejaarsavond dat er gewonden en zelfs doden zouden vallen in de chaos rond het station in de stad. In Keulen deden 121 mensen aangifte van diefstal, waarbij in een kwart van de gevallen ook sprake was van aanranding.

Volgens de Duitse krant Die Welt, die zich baseert op een anonieme politiebron, zouden de meeste daders asielzoekers uit Syrië zijn.

In Hamburg kwamen zeventig aangiften binnen, in Frankfurt twee en in de Zwitserse stad Zürich 25. In een kwart van alle gevallen zou het naast beroving om aanranding gaan.

“Vrouwen met en zonder begeleiding moesten niets minder dan spitsroeden lopen door de zwaar dronken massa mannen, op een manier zoals niet te beschrijven is”, zei een politiechef over de situatie in Keulen in een intern verslag dat donderdag naar buiten kwam.

De politiechef noemt in het verslag verder het “opvallend hoge aantal migranten” dat is aangehouden. Hij wijst er bovendien op dat er te weinig agenten waren ingezet om de orde te kunnen handhaven. “De politie kon niet ieder slachtoffer helpen en alle daders aanhouden, wat bij de dienstdoende agenten tot grote frustratie leidde. Ik heb jonge vrouwen gezien van wie het slipje was uitgetrokken of die door de menigte bespuugd waren. Ook heb ik huilende vrouwen gezien.”

De gemelde aanrandingen leidden op internet tot de vorming van burgerwachten. Via Facebook meldden zich donderdag binnen een dag al duizend vrijwilligers om in Düsseldorf te patrouilleren bij grote evenementen en in het weekend “om vrouwen in nood bij te staan”.

De politie heeft zijn bedenkingen bij het initiatief en benadrukt dat het de rol van de politie is om voor openbare veiligheid te zorgen.

De politie in Düsseldorf constateert de afgelopen twee jaar een toename van het aantal diefstallen en aanrandingen op dezelfde plekken in de stad door dezelfde Noord-Afrikaanse daders. Bendes zouden de stad bovendien gebruiken als centrum van zwaardere criminele activiteiten in binnen- en buitenland.

De politie heeft maar liefst 2200 verdachten in beeld, overwegend afkomstig uit Marokko. Veel van hen staan bovendien in diverse Duitse plaatsen als asielzoeker geregistreerd. Ze wonen veelal in een stadsdeel in Düsseldorf dat door de politie de Maghrebwijk is gedoopt.

Anp