Explosief nieuws over Hillary Clintons EmailGate

10-01-2016 11:51

‘Nieuws’. ‘Explosief nieuws’. Om te benadrukken dat de Clinton-mails haar vooralsnog nauwelijks hebben beschadigd. Daar is nu mogelijk verandering in gekomen. Een inlichtingen-expert die voor de NSA werkte, heeft de meest recente lading emails geanalyseerd. John R. Schindler concludeert niet alleen dat wederom geheime of vertrouwelijke mails zijn gestuurd via Clintons persoonlijke e-mail, maar hij maakt ook aannemelijk dat Clintons belangrijkste adviseur en vriend te veel weet en mogelijk toegang heeft tot NSA-documenten. Dat is problematisch omdat deze Sidney Blumenthal daartoe geen toegang zou mogen hebben, wat het illegaal maakt.

NSA-rapporten

Uit de laatste e-maildump blijkt dat Blumenthal een geweldige asset is voor de Clintons. Hij houdt er een eigen inlichtingendienstje op na dat zo goed functioneert dat hij Hillary van wel erg hoogwaardige intelligence voorziet. Hij weet alles van de situatie in Sudan, bijvoorbeeld, terwijl hij daar geen people on the ground (spionnen) heeft. Bovendien, zo beweert Schindler, is de stijl van de stukken typisch voor die van de NSA. Daarnaast is de snelheid waarmee Blumenthal dergelijke informatie wist te bemachtigen en verwerken (hij stuurde een uiterst goed ingevoerd rapport binnen 24 uur nadat de beschreven voorvallen plaats vonden) meer dan de inlichtingendienst-waardig.

Geen ‘security clearance’

Sinds 2011 heeft Blumenthal al geen hoge regeringspositie meer bekleed en sinds het einde van Bill Clintons presidentschap zou hij geen toegang meer tot deze gevoelige en geheime informatie mogen hebben. Toch lijkt het ondenkbaar dat Blumenthals eigen mensen dit rapport hadden kunnen schrijven, niet in de laatste plaats omdat hij zich baseert op hooggeplaatste bronnen waartoe deze mensen redelijkerwijs geen toegang zouden hebben.

Illegaal

Schindlers (impliciete) hypothese is dat Blumenthal toegang had of heeft tot NSA-documenten waarvoor hij niet geautoriseerd is. Dat wijst op een lek bij de NSA. Dat cynisch afdoen met borrelpraat over hoe die instelling sowieso zo lek als een mandje is, is dingen niet begrijpen. Dat is ernstig. Maar ernstiger voor Blumenthal én Clinton, is dat het inzien en verspreiden van geheime informatie illegaal is. Wel voor Blumenthal, althans. En dat is explosief.