Politiek

En de nieuwe Kamervoorzitter is… Khadija Arib (PvdA)

13-01-2016 21:32

PvdA-Kamerlid Khadija Arib is de nieuwe Kamervoorzitter. Zij kreeg 83 van de 134 geldige stemmen. Stemmingen vonden plaats in 4 rondes.Het waren slopende uren, de dinerpauze schoot er zelfs bij in. Tot tweemaal toe trok de Tweede Kamer zich terug voor ‘strategisch overleg’. Aan het begin van de avond werd duidelijk dat Madeleine van Toorenburg (CDA) en Martin Bosma (PVV) afvielen, waardoor de strijd om het Kamervoorzitterschap tussen Khadija Arib (PvdA) en Ton Elias (VVD) ging. De coalitiepartijen zeg maar.

Arib kreeg in de derde ronde de meeste stemmen: 60. In de eerste en twee ronde haalde ze er 58 en 56. Op Elias stemden 44 Kamerleden, tegen 43 en 40 in de vorige rondes. Madeleine van Toorenburg van het CDA en Martin Bosma van de PVV vielen in de derde ronde af. Zij kregen 32, respectievelijk 11 stemmen.

“Ik ben een beetje ontroerd”, zei Arib direct na het in ontvangst nemen van de voorzittershamer van de Tweede Kamer. Daarom zag ze van een langer betoog af. Ze zal een Kamervoorzitter zijn voor iedereen, zei ze, die zich met volle overtuiging zal inzetten en zal ‘ingrijpen waar nodig’. Ze prees haar medekandidaten. “Het vraagt heel veel moed om je nek uit te steken en je te kandideren. Het brengt heel veel met zich mee, ook aan publiciteit, ook negatieve.”

Als Ton Elias had gewonnen had, hadden we deze geweldige foto boven het artikel gezet.

Ton Elias

Update 21.46 – Geert Wilders: Wat een NEPPARLEMENT!