Opinie

PvdA-economen Willem Vermeend & Rick van der Ploeg minachten het Nederlandse volk

13-01-2016 16:41

In hun gezamenlijke column in De Telegraaf van 10 januari 2016 steken de PvdA-economen Rick van der Ploeg en Willem Vermeend de loftrompet over Nederland. “Nederlanders weten niet hoe goed ze het hebben én we behoren tot de gelukkigste mensen in Europa”, aldus beide heren. Mensen die klagen worden door van der Ploeg en Vermeend weggezet als ‘PVV- en SP-aanhangers’. Mensen, in hun optiek, ‘met een getroebleerde blik op de werkelijkheid’.

In hun column beschrijven beide economen de bedreigingen van onze welvaartsstaat, namelijk het mogelijk inzakken van de Chinese economie, de toenemende concurrentie uit het buitenland en de toepassing van slimme ICT-software en robotisering. Echter, we hoeven ons niet direct zorgen te maken omdat, volgens het CBS, Nederland het buitengewoon goed doet in Europa. Geroemd worden de economische groei van twee procent en de prestaties van ons internationale bedrijfsleven. Maar ook onze sociale zekerheid, pensioenen en zorg, die tot de absolute wereldtop zouden behoren.

Nog meer versobering van zorg en sociale zekerheid

Om mogelijke toekomstige bedreigingen het hoofd te kunnen bieden bepleiten de heren een verdere versoberingen van ons sociale stelsel en een sterke toename van flexwerk:

 

“Ondernemingen met dure vaste en starre arbeidscontracten volgens het cao-stelsel , zijn niet opgewassen tegen internationale concurrenten die met een flexibele schil van 40% of meer werken. In Nederland zien we veel weerstand tegen deze internationale trend, vooral bij de vakbeweging , met name de FNV”

 

Aldus de PvdA-economen.

Ook moeten we ons weerbaar opstellen tegen slimme software en verdere robotisering van werk. Als antwoord op deze bedreigingen komen van der Ploeg en Vermeend niet verder dan versobering van ons sociale stelsel, het stimuleren van flexwerk en nog meer mensen te laten werken als zzp’er. Wie het daar niet mee eens is wordt weggezet als een notoire klager en is dus aanhanger van de PVV en SP.

Salonsocialisten leven in een andere werkelijkheid

Laat ik voorop stellen dat ik niet tot het kamp van genoemde beide partijen behoor. Desalniettemin heb ik met stijgende verbazing de column van deze twee salonsocialisten gelezen. In welke werkelijkheid leven ze eigenlijk? Dat de PvdA de laatste twee jaar niet verder komt dan een schamele 11 zetels in de peilingen zal niemand na lezing van het stuk verbazen.

Laten we gemakshalve even samenvatten: de afgelopen zeven jaar hebben in het teken gestaan van ongekende bezuinigingen in zorg en sociale zekerheid, mede als gevolg van EU-richtlijnen uit Brussel. Wat nog rest is over de schutting bij de gemeenten gegooid die het verder mogen uitzoeken. Die fantastische pensioenen, welke ze inderdaad ooit waren, zijn al sinds 2008 niet meer geïndexeerd en gepensioneerden zijn bij de lastenverlichting van vijf miljard voor de werkenden in 2016 botweg overgeslagen.

Door het beleid van de Europese Centrale Bank (ECB) en De Nederlandse Bank (DNB) zullen ook de pensioenen de komende vijf jaar niet of nauwelijks verhoogd worden. Dat merken niet alleen gepensioneerden, die in 15 jaar tijd tot 30 procent in koopkracht achteruitgaan, maar ook de jongeren die bezig zijn hun pensioen op te bouwen. De enige oplossingen die beide PvdA-economen ons bieden zijn nog meer bezuinigingen en versobering van ons sociale stelsel

Moet Nederland het ‘India’ van Europa worden?

Dan de werkgelegenheid. Voor een hoog werkloosheidspercentage van acht procent en een toenemend verlies aan banen door slimme ICT-software en robotisering zien beide heren slechts als oplossing nog meer flexwerk en een toename van zzp’ers. Dit alles om in de vaart der volkeren te kunnen meegaan en de internationale concurrentie het hoofd te kunnen bieden.

Van der Ploeg en Vermeend, weten jullie dan niet dat multinationals, als het om arbeidsvoorwaarden gaat, steeds het laagste afvoerputje opzoeken? Dat als we jullie adviezen volgen we eindigen als het ‘India’ van Europa? Is dat alles wat jullie ons te bieden hebben? De multinationals hun zin geven in de hoop op betere tijden? Betere tijden voor wie? De valse profeten zijn onder ons en uit aanvankelijk onverdachte hoek. Hoezo socialisme? Laten we het eens over een andere boeg gooien.

Basisinkomen voor kanslozen arbeidsmarkt

Waarom niet als economen met een voorstel komen hoe er een basisinkomen gecreëerd kan worden als antwoord op de robotisering? Want dát is de kern van onze toekomstige problematiek. Hoe kan het banenverlies tengevolge van de robotisering en toepassing van slimme software gecompenseerd worden, zodat mensen voor wie er absoluut geen werk meer is, deze een basisinkomen kunnen verkrijgen?

Of moeten werkloze 50-plussers die kansloos zijn op de arbeidsmarkt tot hun 67e in de bijstand blijven zitten? Die efficiëntieslag door het bedrijfsleven komt immers alleen datzelfde bedrijfsleven ten goede. De ontwrichting van onze samenleving die dat zal veroorzaken vereisen verantwoorde en goed doordachte antwoorden en oplossingen.

PvdA-economen getuigen van intellectuele luiheid

De beide PvdA-economen zouden dáár hun energie in moeten steken, in plaats van de modieuze prietpraat die niet verder komt dan de loftrompet steken over het internationale bedrijfsleven en het bieden van loze oplossingen. Het bewandelen van deze platgetreden paden getuigen van intellectuele luiheid.

Om nog maar te zwijgen over de arrogantie om andersdenkenden, die aan den lijve de gevolgen van de crisis ondervinden, te bestempelen als kortzichtige aanhangers van de PVV en SP. Wat een minachting voor eenderde van het Nederlandse electoraat.