Beeld: Zweden & Denemarken, die sociaaldemocratische paradijsjes

15-01-2016 11:41

STATISTA-SEX-ASSAULT-CHART

 

 

Eén kaartje, ontluisterende informatie. In Zweden en Denemarken wordt het grootste aantal vrouwen verkracht en aangerand van de hele EU. Maarliefst 80 tot 100 procent van de Zweedse danwel Deense vrouwen zegt slachtoffer te zijn geweest van aanranding danwel verkrachting ‘seksuele intimidatie’. Dat weten we dankzij de European Agency for Fundamental Rights die in 2014 een uitgebreid rapport (pdf) publiceerde hierover (gebaseerd op data uit 2012).

Oorzaken voor dit verschil zijn moeilijk te achterhalen. Het kan te maken hebben met opvattingen over seksueel geweld, dus een culturele factor, of met het al dan niet aanwezig zijn van een publiek debat over seksueel geweld tegen vrouwen.

Maar volgens Gatestoneinstitute is de multiculturele samenleving een oorzaak. “Sinds 1975, toen de Zweedse en Deense regering besloot tot het bouwen aan een multiculturele samenleving, is het aantal verkrachtingen steeds gestegen.”

Of de Deense en Zweedse vrouwen inderdaad vooral worden aangerand en verkracht ‘seksueel geïntimideerd’ door allochtone mannen is niet te achterhalen. Er wordt immers niet op etniciteit geregistreerd bij zedenmisdrijven in deze landen.

Wel zijn er onderzoeken beschikbaar waaruit blijkt dat in Denemarken allochtonen tot 2,5 keer vaker voorkomen in de misdaadstatistieken (misdaad algemeen) en dat in Zweden “immigranten, met name uit Noord-Afrika en West-Azië tot vijf keer vaker worden verdacht van zedendelicten” en dat “tussen 1985 en 1989 mensen uit Irak, Noord-Afrika en Afrika respectievelijk 20, 23 en 17 keer vaker (naar rato) werden veroordeeld(!) voor verkrachting dan in Zweden geboren mensen”.

In Zweden deden ze ook nog een studie naar de reden voor hoge misdaadstatistieken bij (alleen) kinderen van immigranten: “Bij mannen is het in driekwart van de gevallen te verklaren door de sociaal-economische omstandigheden van de ouders en segregatie in wijken. Bij vrouwen is het voor bijna 100 procent van de gevallen te verklaren. Het is niet waarschijnlijk dat cultuur een belangrijke oorzaak is voor misdaden bij immigranten.”