Politiek

MEMO – NCTV tegen Van der Steur: MH17-professor geen excuses aanbieden, Kamer en media rustig houden

20-01-2016 15:31

Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) Dick Schoof adviseerde minister van Veiligheid en justitie Ard van der Steur geen excuses aan professor George Maat aan te bieden. Het gesprek met Maat was vooral bedoeld om ‘‘de kou uit de lucht te halen’ in de relatie met prof. Maat en om te zorgen het onderwerp niet steeds in de media en door kamerleden wordt opgerakeld.” Dat staat in een memo dat de NCTV aan Van der Steur stuurde als voorbereiding op zijn eerste gesprek met Maat in september vorig jaar.

Van der Steur sprak met Maat op woensdag 23 september 2015 en hield zich aan de lijn van Schoof. Het verslag van dat gesprek wilde Van der Steur niet openbaar maken. De minister zei dat hij dat afgesproken met Maat. Een paar maanden later toonde ThePostOnline aan dat dat niet waar was; Maat had geen bezwaar dat gesprek openbaar te maken.

De Tweede Kamer debatteert woensdag met Van der Steur over de kwestie Maat. Patholoog-anatoom George Maat, die onderzoek deed naar slachtoffers van de rampvlucht MH17, hield daarover een lezing met foto’s voor studenten. Hoewel later bleek dat hem niets te verwijten viel, noemde Van der Steur dit direct ‘ongepast en onsmakelijk’. Maat werd buitenspel gezet.  Van der Steur bood Maat vorige week alsnog zijn excuses aan.

Het memo in kwestie

schoof steur

Lees ook

TPO – MH17-onderzoeker George Maat publiceert politieonderzoek naar zichzelf