Binnenland

Gemeente krijgt kogelbrief gericht tegen azc Heesch

21-01-2016 10:00

Tegenstanders van de mogelijke komst van een asielzoekerscentrum in Heesch hebben een kogelbrief gestuurd naar de gemeente Bernheze. De kogelbrief werd woensdag bezorgd. “We kunnen niets zeggen over de inhoud en hoe de brief is bezorgd”, laat politiewoordvoerder Dion Luijten aan Omroep Brabant weten.

De brief en de kogel zijn door de politie in beslag genomen voor technisch onderzoek, “Zodat de verantwoordelijke hiervoor opgepakt kan worden”. De politie roept mensen op die meer weten over de brief of hoe die bezorgd werd, zich te melden. Later woensdag werd ook een baksteen door de ruit van het gemeentehuis gegooid.

Azc Heesch

Heesch, dat in de gemeente Bernheze ligt, is het toneel van hevige protesten tegen de voorgenomen komst van een azc. Een demonstratie tegen de mogelijke komst van het asielzoekerscentrum liep volkomen uit de hand, naar later bleek mede door toedoen van ‘demonstranten’ die niet uit de gemeente zelf kwamen. De ME werd bekogeld met houtblokken en eieren, en er werd vuurwerk afgestoken. “Verzet is OK, maar wel vreedzaam en democratisch”, zei PVV-Kamerlid Sietse Fritsma in een debat in de Tweede Kamer, in reactie op het gewelddadige protest.

Verder werd op de voor het azc bestemde plek in Heesch een dood varken neergelegd, en een ander opgehangen. Borden en spandoeken lieten weten, “Volk zegt nee tegen azc” en “azc, 500 = te veel”.

(TPO/ANP)