Binnenland

Vluchtelingenwerk: ‘Vluchtelingen insluiten in plaats van uitsluiten’

21-01-2016 14:11

Het roer moet om in de manier waarop Nederland vluchtelingen opvangt. De vluchteling moet veel sneller in de samenleving worden opgenomen om een nieuw en zelfstandig bestaan te kunnen opbouwen. Dat is in het belang van de asielzoeker en de samenleving zelf.

Dat stelt Vluchtelingenwerk Nederland in een manifest dat de organisatie donderdag naar buiten brengt. Reden voor de verklaring is de forse toestroom van vluchtelingen naar Nederland. “Insluiting in plaats van uitsluiting en investeren in plaats van afweren is de beste basis, ook als terugkeer in de toekomst mogelijk is.”

Zo bepleit vluchtelingenwerk dat alle asielzoekers en vluchtelingen onbeperkt toegang krijgen tot de arbeidsmarkt en het vrijwilligerswerk. “En laat vluchtelingen onmiddellijk na binnenkomst in Nederland de taal leren.”
Ook moeten ze na drie jaar een permanente verblijfsvergunning krijgen om jarenlange onzekerheid te voorkomen.

Met het manifest wil vluchtelingenwerk vooral druk leggen op de taakgroep die is ingesteld om integratie en arbeid voor vluchtelingen te verbeteren. “Die speciale werkgroep moet nog voorstellen doen en die moeten ook nog maar weer worden aangenomen. Ondertussen laat je die mensen maar bungelen; mogen ze wel of niet de taal gaan leren, mogen ze wel of niet gaan werken enzovoort”, licht directeur Dorine Manson toe.

Zij vindt dat de regering niet langer moet dralen. Het is volgens haar wel duidelijk dat de stroom vluchtelingen nog niet stopt. “Daarom moeten we er een schepje bovenop doen. De kans is anders groot dat we een nieuwe onderklasse aan het creĆ«ren zijn”, zegt Manson.

Anp