Als symboolpolitiek misgaat: Utrecht mag auto’s blijven haten

22-01-2016 16:14

De gemeente Utrecht is tevreden over de uitspraak van de rechter die vrijdag bepaalde dat de milieuzone in de binnenstad gehandhaafd mag blijven.

,,We zijn heel tevreden over de uitspraak. De milieuzone is bedoeld voor gezonde lucht. Een ruime meerderheid van de gemeenteraad heeft gevraagd maatregelen te nemen voor een schonere lucht. Daarvoor is deze maatregel ingesteld”, aldus wethouder voor verkeer, Lot Van Hooijdonk (GroenLinks). Tot zover het ANP.

Werkt dus niet

Wellicht is het interessant om te vermelden dat de milieuzone dus nauwelijks tot schonere lucht leidt. Uit de uitspraak van de rechter:

“De rechter oordeelde dat de gemeente een incompleet beeld heeft gegeven van de effecten die milieuzone heeft na bijstelling van de plannen, maar vond dit onvoldoende om een streep door het besluit te halen. Daarbij woog mee dat de effecten van de milieuzone op zichzelf wellicht marginaal zijn, maar dat de maatregel onderdeel is van een groter pakket aan maatregelen ter verbetering van de luchtkwaliteit in Utrecht. De rechtbank zag niet in waarom elke maatregel op zichzelf zou moeten leiden tot een in absolute termen significant groot effect.“

Maakt niet uit of maatregel werkt

Juist. Ondanks dat een maatregel niet het gewenste effect heeft, is er geen reden om de maatregel terug te draaien. Zal wel met goede bedoelingen te maken hebben ofzo. Ik stel voor om alle voetgangers uit te rusten met een blindenstok, opdat er minder ongelukken gebeuren. Zelf betalen, die stok – en wie ‘m niet heeft, krijgt een boete.